Saker som är bra att ha extra koll på
Din dator
Uppdatera operativsystem, webbläsare och säkerhetsprogram för BankID regelbundet så att du har de senaste versionerna. Använd ett uppdaterat antivirusprogram och gärna en brandvägg. Installera inte okända program.
Din mobil och surfplatta
Uppdatera mobilappar och BankID säkerhetsapp när det finns nya versioner. Ladda bara ner appar från officiella app-distributörer som exempelvis Apples App Store och Googles Play Store.
Ditt kort
Låna inte ut eller lämna ifrån dig uppgifter om ditt kort, kortnummer eller PIN-kod. Lämna heller inte ifrån dig ditt kort på restauranger eller på hotell och kontrollera när du använder en betalterminal så att den inte ser konstig eller manipulerad ut.
Dina personuppgifter
Lämna bara ut ditt personnummer när det är nödvändigt. Kontrollera kreditupplysningar och fakturor så att det är krediter som du själv har tagit. Använd gärna en låsbar brevlåda för att minska risken för brevstöld.
Ditt BankID/mobila BankID
Din elektroniska id-handling är lika känslig som ditt körkort eller pass. Lämna aldrig ifrån dig den. Godkänn aldrig en inloggning om du inte själv har påbörjat. Kontrollera alltid mot vilken tjänst du loggar in, det står högst upp i din BankID app.
Våra samarbetspartners
Skydda din adress
Visste du att du kan välja att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation?
Blivit av med ditt Ecster-kort?
Ring 020 - 41 12 12 för att spärra kortet. Öppet dygnet runt.
Från utlandet ringer du +46 8 41 12 122.
Tips! Spara ner spärrnumren i din telefon så slipper du leta fram dem om du skulle bli av med kortet.
Undvik ID-kapning
Läs våra tips och skaffa UC ID-Skydd för endast 49 kr/mån.
Olika typer av bedrägerier
Om du håller dig uppdaterad på vilka typer av försök till bedrägerier som finns så kan du skydda dig bättre. Vi har samlat de vanligaste bedrägerityperna och tips på hur du kan agera om du skulle bli utsatt.
Handla säkert på nätet
- Undersök först att det är en seriös aktör innan du handlar, exempelvis att företagets kontaktuppgifter finns på sajten.
- Lämna aldrig ut kortnummer på en oskyddad sajt. En skyddad sajt ska börja med https:// och en symbol med ett litet hänglås ska vara synlig i webbläsaren.
- Kolla upp om det finns instruktioner och säkerhetspolicy på sajten före köp.
- Det alltid ska finnas informationen på webbplatsen om hur du kan kontakta företaget för personlig information och service.
- Kontakta din bank omedelbart om du upptäcker att ett köp genomförts från ditt konto som du inte har gjort.
Tips!
Ecster-kortet kan kopplas till MasterCard SecureCode för säkra betalningar. Det gör du enkelt genom att logga in och registrera ditt mobilnummer innan du handlar.
3 tips om lösenord
Har du ett säkert lösenord så ska du inte byta i onödan, men är du orolig eller misstänker att det blivit hackat så är det bra att se över dina lösenord.
Här är våra tre bästa tips om lösenord:
- Långa lösenord är bra, gärna över 20 tecken. Kombinera små och stora bokstäver med siffror och symboler.
- Använd inte samma lösenord på flera platser och spara inte lösenord i webbläsaren.
- Det viktigaste lösenordet att skydda är det till din mejlbox. Hit skickas oftast nya lösenord. Memorera lösenordet eller använd lösenordshanterare som hjälp för att komma ihåg.
Lästips
Internetstiftelsen i Sverige bloggar om lösenord:
Regelbundna lösenordsbyten gör det bara värre