Gå direkt till innehåll

Vilket lån passar dig?

Funderar du på att renovera köket, åka ut och resa eller köpa en ny soffa? Eller vill du slå ihop dina smålån och sänka din månadskostnad? Din egen situation och vad du ska använda pengarna till kan avgöra vilket lån som passar bäst för dig. Här får du hjälp att förstå så mycket som möjligt innan du ansöker.

Vi människor är olika och därför finns olika skäl till att låna pengar. Flera typer av lån finns för att matcha de behov vi har under olika skeden i livet. Om du har en säkerhet för lånet eller inte, under hur lång tid du betalar tillbaks och såklart hur mycket pengar du lånar är saker som påverkar hur mycket lånet kommer att kosta dig varje månad. 

För att du ska kunna välja det bästa lånet utifrån just din situation behöver du vara så påläst det bara går. Det är faktiskt det bästa både för dig och för den som lånar ut.

 

1. Lån med säkerhet – för lite större köp

Om du ska köpa till exempel en bil eller en båt kanske ett lån med säkerhet, även kallat avbetalningslån, är rätt för dig. Då betalar du själv en del av priset för det du ska köpa till handlaren, en kontantinsats. Resten lånar du av långivaren och du betalar sedan tillbaka under den tid ni har kommit överens om. Kontantinsatsen behöver inte vara pengar, utan kan också vara att du till exempel byter in din gamla bil när du köper en ny.

Om du har lånat till en bostad vet du säkert vad ett lånelöfte är. På samma sätt kan du som vill låna till en bil, båt eller kanske en motorcykel få ett lånelöfte som visar hur mycket du kan låna. På så vis vet du vilka objekt som är inom räckhåll och hur mycket lånet kommer att kosta dig per månad.

Med kontantinsats eller inbyte kan du också få bättre ränta än om du tar ett privatlån, eftersom långivaren ofta bedömer risken att du ska få svårt att betala tillbaka som lägre.

Läs mer om Ecster lån med säkerhet här

 

2. Lån utan säkerhet – låna till det du vill

Ett lån utan säkerhet, ofta kallat privatlån eller blancolån, är ett lån som tas utan att du har en kontantinsats eller säkerhet i grunden. Du bestämmer själv hur du vill använda pengarna när de betalats ut. Räntekostnaden blir oftast lite högre än om du tar ett lån med säkerhet.

Om du har flera mindre privatlån, kanske hos flera olika långivare, kan du tjäna på att samla ihop lånen och ta ett nytt lån med lägre ränta. Då kan du dessutom dra ner på antalet fakturor och olika avgifter kopplade till lånet.

Läs mer om Ecster privatlån här

 

3. Kort med kredit – dela upp kostnaderna

Om du har ett kreditkort har du en kredit som du kan handla för kopplat till ditt konto. Du får sammanställningen av dina inköp på en faktura i slutet av månaden och du bestämmer själv om du vill betala tillbaka alltihop på en gång eller dela upp summan i delbetalningar.

Om du väljer att dela upp återbetalningen kommer du att få betala ränta på det belopp du nyttjat, det vill säga det belopp du handlat för. Har du ett Ecster-kort kan du dela upp beloppet i mindre portioner för att jämna ut månadskostnaden.

Läs mer om Ecster-kortet med kredit här

Kan du ”låneorden”?

Amortering
Ett annat ord för återbetalning av lån, helt enkelt.

Kontantinsats
Kontantinsatsen är den del du betalar själv när du köper en vara. Kontantinsatsen kan bestå av pengar eller ett inbytesobjekt med ett värde som motsvarar kontantinsatsen.

Kreditköp
Samlingsnamn för köpeavtal som kombineras med kreditgivning från handlare till konsumenter. Två vanliga former är lån med säkerhet och kreditkortsköp.

Kreditprövning
Kreditprövning görs för att kontrollera att du som ansöker om lån har tillräckligt goda ekonomiska förutsättningar för att betala tillbaka lånet plus ränta. Lånegivaren har en skyldighet att göra en kreditprövning både för mindre och större lån och tar också en kreditupplysning för att försäkra sig om att du inte har några betalningsanmärkningar

Långivare/kreditgivare
Den som lånar ut pengarna, till exempel Ecster. Kallas även borgenär.

Låntagare/kredittagare
Den som lånar pengarna. Kallas även gäldenär.

Ränta
Ränta är en kostnad för att få låna pengar. Ett lån utan säkerhet har i regel högre ränta än ett lån med säkerhet. Räntekostnaden betalas i regel varje månad samtidigt som du amorterar.

Effektiv ränta
I den effektiva räntan räknas den ränta och de avgifter du årligen betalar för ett lån ihop till en procentsats av den totala lånesumman. Genom att titta på den effektiva räntan är det lättare att jämföra den faktiska kostnaden för olika lån hos olika långivare.

Läs mer om lån via Ecster

Handla säkert på nätet

Kreditkortet – din kompis på resan

Så gör du det ekonomiskt smartaste bilköpet