Gå direkt till innehåll

Guide: Så blir vintertorra utemöbler som nya

Äntligen har det blivit dags att ta fram utemöblerna. Trä är ett levande material och för att möblerna ska må riktigt bra år efter år behöver de pysslas om lite. Interbuild har över 25 års erfarenhet av utemöbler i trä. Här får du deras tips om hur du gör dina möbler redo för den här säsongen och förhoppningsvis många till.

1. Låt möbeln torka. Om möblerna är fuktiga efter vinterförvaringen är det viktigt att du låter dem torka först. Ställ dem i vårsolen, eller inomhus om solen lyser med sin frånvaro.

2. Slipa. Träfibrer kan ha rest sig under vintern och skapat en sträv yta. Använd ett fint sandpapper för att få en slät yta att börja med. Glöm inte att damma av.

3. Olja. Använd en klar eller pigmenterad träolja och en tygtrasa och stryk på rikligt med olja.

4. Torka av. Efter 10–15 minuter kan du torka av överflödig olja med en ny trasa, så att möbeln ser slät ut.

5. Olja ändträt. Kortsidorna där ändträt är exponerat kan suga upp 20 gånger mer än långsidorna som går längs med träfibrernas riktning. Därför kan de behöva oljas en eller två gånger extra.

6. Låt torka. Det kan ta 8–24 timmar, beroende på olja. Om det är fuktigt ute kan det vara bra att torka i källare eller garage. I så fall är det viktigt att se anvisningarna på förpackningen. Vissa oljor innehåller en hög andel lösningsmedel som inte är bra att andas in.

7. Olja igen. Olja med en trasa indränkt i lite mindre olja när möbeln torkat. Torka av överflödig olja med en trasa.

8. Torka igen. Låt möbeln torka i ytterligare något dygn. Testa att spraya eller droppa lite vatten på möbeln. Om dropparna ligger kvar på ytan har möbeln fått ett bra skydd mot väder och vind.

Förhindra inbrott – knepen som tjuven ogillar

Fem tips för ett lyckat renoveringsprojekt

Lysande framtid för solceller