Tre spännande höstrecept som är snälla mot plånboken

När kvällarna blir längre och nattfrosten lägger sig på marken är det skönt att värma kropp och själ med höstens smaker. Här är tre enkla recept som är klassiska men samtidigt bjuder på lite ovanliga smakkombinationer som lyfter en vardagsmiddag. Dessutom innehåller de ingredienser som inte gör hål i plånboken. Smaklig måltid!

“Recepten är hämtade ur Allt om Mat”

Karibisk grönkålssoppa

20 min
Nyttig soppa med grönkål och kokosmjölk som får en spännande smak av kryddpeppar.

Till 4 pers:

400 g grönkål
1 zucchini (ca 300 g)
1 gul lök
1 morot
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk +1 krm hel kryddpeppar
2 msk olivolja

1 tsk timjan
5 dl vatten

1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 tsk salt
Tillbehör:
bröd

Gör så här:

1. Skölj och repa grönkålen. Skär zucchinin i mindre bitar. Skala och skär morot och lök i mindre bitar. Kärna ur och skiva chilin. Skala och skiva vitlöken. Stöt 1 tsk kryddpeppar i mortel.
2. Fräs grönsakerna i med kryddpeppar och timjan ca 5 min. Lägg ner kålen. Häll på vattnet. Koka soppan under lock 5–10 min.
3. Tillsätt buljongtärning och kokosmjölk. Låt koka upp och mixa soppan med mixerstav. Späd med vatten om den verkar tjock. Krydda med och 1 krm stött kryddpeppar. Servera soppan med bröd.

Kycklinggryta med äpple och dragon

40 min
Välj gärna en fast äppelsort som inte kokar sönder så lätt till grytan, t ex Gravensteiner.

Till 4 pers:

500 g kycklinglårfiléer
1 paket bacon (140 g)
2 äpplen
1 gul lök
1 kruka dragon
1 msk + 1 msk + 1 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
5 dl halvtorr äppelcider
1 msk grovkornig senap
1 hönsbuljongtärning
2 msk crème fraiche
Tillbehör:
Ris
Sallad

Gör så här:

1. Putsa kycklinglårfiléerna och linda baconskivorna runt dem. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Skala och skiva löken. Hacka dragonen.
2. Stek äppelbitarna i 1 msk smör tills de fått fin färg. Lägg dem på ett fat. Fräs löken i 1 msk smör tills den mjuknat. Lägg den på ett fat.
3. Stek kycklingen runt om i 1 msk smör 2–3 min, så att den får färg. Krydda med salt och peppar. Lägg i löken och hälften av dragonen och häll i cidern. Tillsätt senap och buljongtärning. Koka upp och låt grytan sjuda under lock ca 20 min.
4. Blanda ner äppelbitar och crème fraiche i grytan. Strö över resten av dragonen och servera med ris och sallad.

Rostad tomat- och vitlöksstekt sej med fräst blomkålsris och hasselnötter 

15 min + 20 min i ugn
Blomkålsris är ett gott och spännande tillbehör som ersätter ris eller potatis. 

Till 4 pers:

600 g färsk sejfilé i portionsbitar, MSC- märkt
400 g körsbärskvisttomater
1/2 msk + 1/2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta
25 g smör

1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

250 g blomkålsris
1 gul lök 
1 dl hasselnötter, rostade och hackade
Tillbehör: 
turkisk yoghurt
bröd

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Fördela tomaterna i en ugnssäker form. Ringla över 1/2 msk olja. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. 
2. Skala och pressa vitlöken och blanda med 25 g smör. Bred smöret över fisken och lägg fisken i en ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen till 56-58° innertemperatur, ca 10 min.
3. Skala och finhacka löken och fräs den i 1/2 msk olja i en stekpanna. Tillsätt blomkålsriset och stek vidare ca 3 min. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
4. Strö hasselnötter över fisken och servera med blomkålsris, yoghurt och bröd.