Gå direkt till innehåll

Ordning på torpet – projekt för alla landställen

Oavsett om du äger, hyr, lånar eller delar kan du maxa mysfaktorn i din sommardröm. Här listar vi allt från busenkla saker att pyssla , till mer avancerade projekt för dig som vill ösa kärlek över ditt eget hus.

Små projekt

 

1. Örtvägg av lastpall

Om du hyr eller lånar hus kan det vara svårt att odla eget, men med hjälp av en vanlig lastpall går det blixtsnabbt att få till en egen örtträdgård med köpekryddor. Det enda du behöver är några brädlappar som hindrar jorden från att fly för att få till en perfekt planteringsyta. Ett ännu enklare alternativ är att hänga krukor i krokar från pallen.

 

segelskugga.jpg

2. Skapa en skuggig plats med segelduk

Ett väldigt enkelt sätt att skapa en ombonad känsla i trädgården eller på däcket är att skugga en del av uteplatsen med en segelduk som du fäster med rep mellan till exempel ett träd och husknuten. Ett vajande segel är också väldigt rogivande. Det finns många tre- och fyrkantiga alternativ för några hundralappar på byggvaruhusen.

 

insektshotell.jpg

3. Gör ett insektshotell

Ett insektshotell ka vara allt ifrån en sammanbunden knippe vasstrån eller en vedklabbe med olika stora borrhål i till fantasifulla kreationer med olika våningar och material. Antagligen är det estetiska mer viktigt för dig än för dina hyresgäster, men se till att ditt hotell vätter mot öster så att det inte blir för varmt. Det här är också ett jättebra sätt att på ett pyssligt sätt lära barn om insekternas viktiga roll i vår natur. 
 

Mellanstora projekt

 

pallkrage.jpg

1. Fixa en pallkgrageplantering

Pallkragar har blivit så populära att odla i att man knappt kommer ihåg vad de var till för från början. I dag finns det mängder av tillbehör, höjder och storlekar så du kan göra allt från terrassodling, till växthus. Om du bara har tillgång till huset över sommaren kan du börja odlingen hemma, plantera ut och packa ihop pallkragarna vid semesterns slut.

 

maladack.jpg

2. Sätt färg på däcket

Med jämna mellanrum behöver alla trädäck tvättas och oljas. Och när du är igång med det är det faktiskt inte så mycket mer jobb att välja en olja med färg och helt byta känslan på din uteplats och samtidigt skydda den mot väder och vind. Varför inte välja en färg som matchar eller bryter av snyggt mot dina utemöbler och husfasaden?

 

stenparti.jpg

3. Gör ett stenparti

Det här är ett klassiskt och enkelt sätt att få variation i trädgården. Stenarna håller värme och gör att växter som skulle känna sig frusna i en blomrabatt trivs här. En bra grund med markduk och jord är viktig, liksom ordentligt med jord mellan stenarna. Bland växter som trivs i stenparti hittar du bland annat doftbomber som backtimjan och lavendel.

 

Större projekt

luftvarmepump.jpg

1. Uppgradera till luftvärmepump

En luftvärmepump värmer upp huset på ett energieffektivt sätt jämfört med vanliga element. Dessutom ser den till att få fart på luften i huset när du inte är där och kan styras med mobilen hemifrån. Det skadar ju inte heller att luftvärmepumpen också kan ge kyla under de dagar, timmar eller minuter då den svenska sommaren blir för het.

 

utekök.jpg

2. Bygg ett utekök

Det här är drömmen för många och även om säsongen är kort är känslan av att laga mat i ett riktigt kök utomhus desto härligare. Det finns hur många varianter som helst, men ett hett tips är att välja en bänkskiva som klarar både sommarregn och grillvärme. Om du hellre vill ligga i hängmattan än att snickra kan du stapla ett enkelt utekök med lekablock och stenlim.

 

vatten.jpg

3. Dra in vatten

När fastighetsmäklare fick frågan vad som var viktigast för att höja värdet på ett sommarhus var det entydiga svaret "dra in vatten". Det innebär att en ny brunn gärna betalar sig själv vid en framtida försäljning. Även om du redan har en gammal grävd brunn kan det bli ett rejält lyft för vattenkvaliteten med en djupgående borrad brunn.