Gå direkt till innehåll

Köpa husbil eller husvagn – tänk på det här

Efter två "hemester"-somrar fortsätter campingtrenden och intresset för husbilar och husvagnar verkar vara här för att stanna. Här får du som är nybörjare lite tips och hjälp att välja rätt.

– Det har tillkommit en helt ny grupp kunder. Det är i alla åldrar, men det är definitivt fler yngre än tidigare, säger Joakim Hållander, vd för Erikssons Husvagnar i Stenstorp, där man sålt husvagnar och husbilar i över 50 år.

Här är svar på några funderingar, för dig som är sugen på din första husvagn eller husbil.

Ska jag satsa på nytt eller begagnat?

Att vara första ägaren är såklart en underbar känsla, men det är också ett större åtagande ekonomiskt. Om du upptäcker att campinglivet inte var för dig efter någon säsong kan det också bli en dyrare affär när du ska sälja, eftersom värdet minskar mest i början.

– Andrahandsmarknaden är sådan att man kan pröva något för ett relativt litet pengatapp om du skulle bestämma dig för att sälja efter något år, därför rekommenderar jag begagnat för den som är absolut nybörjare, säger Joakim Hållander.

Trygg husbilsaffär med lånelöfte

Med lånelöfte från Ecster vet du vilka fordon som är inom räckhåll, redan innan du besöker handlaren. 

Läs mer här


Viktigt att komma ihåg är också att en husbil eller husvagn inte rullar så många mil per år jämfört med en personbil och är ofta avställda långa perioder. Därför kan ett fordon med ganska många år på nacken fortfarande vara i väldigt gott skick.

Hur vet jag om husbil eller husvagn passar bäst?

Generellt kan man säga att det beror lite på hur du tänkt att campa. Husvagn passar särskilt dig som tänkt stanna lite längre på ett och samma ställe, medan husbilsägaren i snitt inte stannar lika många nätter på samma plats. Å andra sidan är en fördel med husvagn att du kan göra dagsutflykter med bilen, utan att dra upp bopålarna.

Husvagnen ger i regel mer boyta per krona och kanske därför passar den större familjen, men å andra sidan behöver du också räkna med värdeminskningen på personbilen du drar vagnen med. Husbilen är oftast dyrare i inköp, men å andra sidan kan du räkna med lägre campingavgift och större möjlighet att ställa upp ute i det fria till ingen eller låg kostnad.

Fundera på vad du ser för campingliv framför dig och rådslå gärna med en handlare som säljer båda alternativen om vilket som passar just dig bäst.

Hur väljer jag rätt modell?

Det kan vara frestande att välja en husbil eller husvagn med "extra allt", men det är ofta vettigare att starta smått och byta upp. Om ni tänkt campa på sommaren och gillar att grilla kanske ni till exempel inte behöver lägga för mycket vikt vid matplatserna inomhus.

Ett mindre alternativ kan innehålla allt ni behöver på semestern och är dessutom smidigare att köra på smala landsvägar.

En populär typ av kompakt husbil för den mindre familjen är den så kallade plåtisen. Det är i grunden en inredd skåpbil som ofta har många smarta lösningar för att maximera ytanvändningen och kan parkeras på vanlig parkeringsplats.

– Andra saker som påverkar priset är standarden på badrum och vad det är för lösning vid sovdelen. Om du dessutom kan tänka dig att fixa lite själv kan du komma ner i pris, säger Joakim Hållander.

För att kunna få rätt service och för att se till att andrahandsvärdet håller så bra som möjligt är det också bra att köpa ett känt märke via en professionell återförsäljare.

Kan jag få igen lite av kostnaderna genom att hyra ut?

Att låta någon annan hyra din husbil eller husvagn när du inte använder det kan låta som ett bra sätt att täcka dina kostnader. Men det finns flera saker att ha koll på.

Om du ska hyra ut ditt fordon behöver du ha en speciell försäkring för uthyrning med högre premie, annars riskerar du att stå utan skydd om något händer under uthyrningen. Har du ett lån med husbilen eller husvagnen som säkerhet tillåter antagligen inte heller kreditbolaget att du hyr ut fordonet och då kan du i värsta fall bli återbetalningsskyldig för hela lånesumman.

Kan det vara ett alternativ att hyra om jag vill pröva på?

Att hyra genom en seriös firma kan absolut vara ett bra alternativ för en kortare semesterresa. Om du tänkt att hyra hela semestern är det faktiskt värt att också räkna på vad det skulle kosta att köpa en husbil eller husvagn och sedan sälja den.

– Det kan vara så att det kostar mindre att köpa en husbil för 400 000 kronor i sommar och sedan sälja den än att hyra i fyra veckor. Då har du ju dessutom tillgång till den hela tiden och en säsong som räcker från mars till november, säger Joakim Hållander.