Gå direkt till innehåll

Lysande framtid för solceller

Enklare, billigare och effektivare. Från att ha varit beroende av stöd kan solceller nu priskonkurrera med andra, mindre gröna energislag. Nu spås en ”andra våg” av utbyggnad.

Fortfarande står solenergi för en försvinnande liten del av den totala elproduktionen, men bara mellan 2016 till 2017 ökade antalet solcellsanläggningar med över 50 procent.

En viktig förklaring är att panelerna helt enkelt blivit billigare att producera och därmed kan säljas till en lägre kostnad.

Du kan jämföra utvecklingen med en ny bildstandard för tv-apparater. Första tiden är apparaterna dyra och mest för de väldigt insatta. Följande år rasar priserna i takt med att produktionstakten ökar, tills de når en så låg nivå där de nästan planar ut.

– Nu har vi nått en platå i den tekniska utvecklingen av solceller som gör att priserna inte längre går ner lika mycket varje år. Det gör att du inte längre tjänar så mycket på att vänta på att tekniken ska bli billigare, säger Daniel Jonsson, solenergikonsult på Svea Solar.

Något som däremot kan dämpa utbyggnaden av solpaneler är att det statliga bidrag du kan få för att installera dem på ditt tak sänks från 30 till 15 procent i 2019 års budget.

Å andra sidan har mycket gjorts politiskt för att det ska bli lättare att installera och räkna hem solceller. 2018 slopades kravet på bygglov vid de flesta installationer och regler har ändrats för att det ska bli lättare att sälja överskotts-el ut på elnätet.

Men de kanske viktigaste förutsättningarna för en svensk solcells-boom skapas österut. EU har beslutat att ta bort strafftullar på solceller från Asien. Samtidigt har Kina beslutat politiskt att gå från stora solcellsparker till små privata aktörer. När kinesiska fabriker plötsligt tillverkar mycket mer än de kan sälja på den inhemska marknaden kan det innebära ett prisras i Europa.

– Vi har redan sett att vissa större grossister sänkt priserna på moduler med 20–30 procent. Även om själva modulerna bara står för en tredjedel av kostnaden för en solcellsinstallation kan det göra skillnad, säger Johan Lindahl, talesperson på branschorganisationen Svensk Solenergi.

De minskade investeringsstödet kan här faktiskt bidra till lägre priser.

– Med en marknad som växer med 40–80 procent per år som vi sett hittills finns det ingen anledning för solcellsföretagen att sänka priserna eftersom efterfrågan är så hög. Men om de sänkta stöden sänker efterfrågan kan det bli priskonkurrens, säger Johan Lindahl.

Utvecklingen sker på gräsrotsnivå och att vi blir mer och mer klimatmedvetna spelar in. Men för att utbyggnaden verkligen ska ta fart måste du som installerar och faktiskt betalar för solpanelerna också kunna räkna hem affären. Det som gör att branschen nu talar om en ”andra våg” är att solpanelerna nu är lönsamma, oberoende av politiska stödsystem.

 – Det är en utbyggnadsvåg som är mycket mer hållbar, säger Johan Lindahl. 

Läs vidare om solceller

Energimyndighetens solelportal får du svara på alla frågor om solceller och solenergi.

5 myter om solceller i Sverige

Nu blir elen dyrare – så lindrar du smällen

Vänd på dygnet och spara tusenlappar