Gå direkt till innehåll

Städa bort onödiga utgifter

Nu är tiden inne när många rensar förråden och piffar upp inför sommarsäsongen. Ett bra tillfälle att även vårstäda sin ekonomi för att få pengar över till roligare saker, menar Annica Creutzer, privatekonomisk expert, i en intervju med tv-kanalen EFN.

Annikas 6 bästa städtips för ekonomin

 1. Ha koll på pengar ut – pengar in i vardagen.
  Låt inte autogiron och prenumerationer ticka på. Se över vilka du har och rensa bort de du inte vill behålla. Ha koll på små kostnader som kan bli stora när man slår ihop dem.

 2. Se över lån och räntenivåer
  Ett tips är att lägga in i kalendern när det är dags att förhandla om bolånen. Håll koll på när de löper ut och förbered dig på samtalet med din bankman.

 3. Hur sparar du?
  En buffert på två månaders utgifter är en bra säkerhet om man skulle bli av med jobbet eller bli långtidssjukskriven. Har man hus så kan man behöva en större buffert. Har man ingen buffert så är det dags att ta tag i det. Börja med att sätta undan ett rimligt belopp varje månad.

  Sparar du långsiktigt? Har man satt igång ett målsparande när man hade lägre lön kan det vara värt att se över om det ska höjas om man har fått högre lön. Eller sänka vid till exempel föräldraledighet. Titta också på var pengarna sparas. Ett  långsiktigt sparande kanske inte ska sättas in på bankkonto utan kanske sparas i till exempel fonder också.

  När det gäller pensionssparandet eller annat riktigt långsiktigt så är det också bra att ta som vana att se över vilka fondval du gjort så du kan justera om det skulle behövas.

 4. Vad kostar ditt boende? 
  Gör en renoveringsplan för 10-15 år framåt där du lägger in planerade renoveringar, och kanske också när vitvaror bör bytas ut. Har man en plan så kan man fördela kostnaden över den tiden och inte behöva låna när det är något som måste bytas eller renoveras. Uppdatera planen en till två gånger om året.

  När det gäller boendet är det också värt att förhandla om sitt elavtal. Har man inte gjort något med sitt elavtal så får man ofta tillsvidarepris som är lite högre.

 5. Vilket försäkringsskydd har du?
  Bilförsäkringen är oftast den vi har bäst koll på, och den vi byter mest. Men Annika tycker man ska se över hela sitt skydd. Har man tillräckligt högt belopp i hemförsäkringen? Det kan vara värt att räkna om.

 6. Kan du tjäna mer pengar?
  Vid vårstädningen är det också värt att tänka på hur man kan få in extra pengar. Till exempel kanske man kan hyra ut sin bostad eller fritidshus? Har man jobbat deltid när barnen var små kanske kan man fundera på att gå upp på heltid – det betyder mycket för lönen – och inte minst pensionen.

Lycka till med vårstädningen!

Skaffa elcykel och få hjälp med trampet

Glasklara skäl att byta fönster

Vilket lån passar dig?