Gå direkt till innehåll

5 myter om solceller i Sverige

För mörkt, för krångligt, för dyrt. Många bildar sin uppfattning om solceller på gamla eller helt enkelt felaktiga föreställningar. Här går vi igenom några av de vanligaste myterna.

1. Det är inte tillräckligt soligt

Visste du att Umeå har lika stor potential för att utvinna energi ur solen som norra Tyskland? Att Sverige är för mörkt för solceller är en myt som klänger sig kvar.

Visst har vi få soltimmar på vintern – men desto fler på sommaren. Som energimarknaden fungerar i Sverige i dag kan den som får ett överskott av solenergi på sommaren skicka ut den på elnätet mot ersättning. Överskottet under sommaren hjälper till att täcka upp kostnaden på vintern, då elen från panelerna inte räcker till.

Något man också behöver räkna med är att värme sänker verkningsgraden av solceller. En ganska solig men lite kyligare dag kan därför vara bättre ur ett solenergiperspektiv än en riktigt het, gassande sommardag. Fördel Sverige alltså.

 

2. Mitt tak är i fel väderstreck

Visst är ett tak i söderläge optimalt för att fånga solstrålar, men långt ifrån ett måste. Syd, sydöst och sydvästläge är bäst, men även öst- och västläge fungerar, med något lägre verkningsgrad.

Alla hus har tak som vetter åt minst två olika väderstreck och panelerna kan också installeras på garage och friggebodar. Risken är alltså väldigt liten att du helt skulle sakna solläge.

För att få bra verkningsgrad på dina solpaneler bör du också se till att det inte är några höga träd och byggnader som skymmer. 

3. Mitt tak är för platt

Många hus från 50, 60- och 70-talet i Sverige har platta tak. Solpaneler behöver viss lutning för att fånga upp solens strålar och därför kan det vara lätt att tro att ett platt tak skulle vara olämpligt för solpaneler. Det stämmer däremot inte.

Med ett platt tak kan panelerna läggas på plats utan infästning och med hjälp av ställningar lutas till ungefär 15 grader för maximal effekt. För dig innebär det en billigare installation och optimerad effektutvinning.

4.Reglerna är krångliga

I solcellernas barndom hängde regelverk och bestämmelser inte riktigt med i utvecklingen. På senare år har mycket gjorts politiskt för att göra det enklare att installera och lättare att räkna hem solpaneler på taket.

Under 2018 slopades kravet på bygglov för de flesta installationer av solpaneler och sedan 2015 kan du dra av på skatten om du matar in överskottsel i det allmänna elnätet. Du behöver inte heller längre betala energiskatt på den el du producerar för eget bruk.

Något som däremot talar emot en prisnedgång är ett sänkt investeringsstöd för 2019. Tidigare har staten kunnat stå för 30 procent av kostnaden för den som vill installera solceller. Investeringsstödet sänks nu till 15 procent.

 

5. Jag kommer aldrig att tjäna in kostnaden

Visst är det en rejäl investering att sätta upp solpaneler på taket, men det är en investering du oftast kan räkna hem. Räkna med att en normal installation av solceller i ett hus med normalkonsumtion av el vanligtvis kan nå ”break even” efter 8–13 år, om vi bara räknar på hur mycket pengar som sparas i energikostnad. Men det finns också andra sätt som bidrar till att solceller kan bli en god affär.

Att byta tak på huset är en av de dyraste renoveringarna en villaägare kan göra. Solpanelerna kan fungera som ett extra skydd mot väder och vind och lägga på 20–30 procent till takets livslängd, enligt solpanel-installatören Svea Solar. Störst kanske besparingen kan bli om du redan planerat en takrenovering. Då finns det moderna solceller som även fungerar som takpannor, så du slipper betala för både solceller och takpannor.

Solpaneler på taket kan också bidra till att höja värdet på ditt hus vid försäljning, inte minst genom en lägre driftskostnad. En studie från Kalifornien visar att hus med solpaneler hade ett högre försäljningsvärde som ungefär motsvarade vad det kostat att installera panelerna. Dessutom gick försäljningen snabbare.

Lysande framtid för solceller

Fem tips för ett lyckat renoveringsprojekt

Vänd på dygnet och spara tusenlappar