Nu är det skoterkvinnornas tur

Kvinnor som kör skoter kan ha svårt att komma fram i det som fortfarande är männens värld. Här är nätverket som vill ändra på det.

– Som kvinna kan du ha svårt att hävda dig och få höra att du är ”duktig för att vara tjej”, säger Caroline Ohlsson, en av grundarna av skoternätverket XX Freeriders.

På XX Freeriders läger och events får tjejer tekniken, tipsen och inte minst självförtroendet som gör att de vill och vågar ta för sig.

Det kan tyckas märkligt att din könstillhörighet skulle ses som ett hinder, men skotervärlden har länge varit männens ensak. Fem av sex snöskotrar står registrerade på män och Motorcykel- och snöskoterförbundet är ett av de idrottsförbund som har absolut störst andel manliga utövare (82 procent).

– Då vi började upplevde vi att det inte var så många tjejer som körde. Det var vanligare att de stod bredvid leden och väntade på killarna, säger Caroline Ohlsson.

Allt började med att ett gäng tjejer träffades ganska oplanerat i Saxnäs för att köra utanför spåret, mest som en kul grej. 

– Vi fick tillfälle att träffas och många av oss klickade på en gång. Våra tankar var att vi ville göra något ännu större, ännu bättre, säger Caroline Ohlsson.

Var redo för Snöskoterns dag med lånelöfte

Snöskoterns dag är Lilla julafton för alla skoterintresserade, startskottet för säsongen och ett tillfälle att göra bra deals hos din skoterhandlare. 

Med lånelöfte från Ecster är du förbered när skotern du vill ha dyker upp.  Lånelöftet är inte bindande, men ger dig friheten av att veta vad som är inom räckhåll för dig.

👉 Skaffa lånelöfte 

Och så blev det. Det första lägret anordnades 2014, med målsättningen att skoterintresserade tjejer skulle utveckla sina färdigheter under uppmuntrande och säkra former.  Sedan dess har intresset bara ökat år för år. och till årets event fördubblades deltagarantalet från året innan.  

Nivån på deltagarna varierar kraftigt. Vissa är 16-åringar som precis tagit skoterkortet, medan andra är mer erfarna. Det skapar en miljö där det är högt i tak och där alla kan lära av varandra.

Våga! Våga köra fast och våga göra fel på vägen

Även om XX Freeriders verksamhet mest håller till runt Hemavan och Saxnäs har de börjat skapa ringar på vattnet i hela den skoteråkande delen av landet.

– Det finns flera tjejer som varit hos varit hos oss och sedan ordnat liknande event på andra platser. Målet är att vi ska engagera fler, att vi ska hitta nya vänskaper och att fler törs dela intresset, säger Caroline.

Hon upplever också att skoterbranschen på senare år börjat få upp ögonen för att det finns tjejer som kör skoter. Förra säsongen anordnade nätverket en modevisning med damkläder, något som hade varit mycket svårt att få till bara för några år sedan.

Vad har du för tips till den som vill komma igång med skoterkörning?
– Våga! Våga köra fast och våga göra fel på vägen. Det är något vi jobbar väldigt mycket med och det är kanske inte alltid lika självklart för alla som för den som kört hela livet.

Läs mer om XX Freeriders

Hyr ut din bostad och fyll på semesterkassan

Hyr ut din bostad och fyll på semesterkassan

Kreditkortet – din kompis på resan

Kreditkortet – din kompis på resan

Fem heta campingtrender just nu

Fem heta campingtrender just nu