Gå direkt till innehåll

Nu är det skoterkvinnornas tur

Kvinnor som kör skoter kan ha svårt att komma fram i det som fortfarande är männens värld. Här är nätverket som vill ändra på det.

– Vi upplever att många tjejer och kvinnor inte vågar testa sina gränser på samma sätt som killarna och därför tar vår utveckling ibland lite längre tid, men vår teknik är många gånger bättre. Vi vill ge fler möjligheten att att på ett tryggt sätt lära sig tekniken och att våga ta sitt nästa steg i utvecklingen, säger Caroline Ohlsson, en av grundarna av skoternätverket XX Freeriders.

På XX Freeriders läger och events får tjejer tekniken, tipsen och inte minst självförtroendet som gör att de vill och vågar ta för sig.

Det kan tyckas märkligt att din könstillhörighet skulle ses som ett hinder, men skotervärlden har länge varit männens ensak. Fem av sex snöskotrar står registrerade på män och Motorcykel- och snöskoterförbundet är ett av de idrottsförbund som har absolut störst andel manliga utövare (ungefär 8 av 10).

– Då vi började upplevde vi att det inte var så många tjejer som körde. Det var vanligare att de stod bredvid leden och väntade på killarna, säger Caroline Ohlsson.

Allt började med att ett gäng tjejer träffades ganska oplanerat i Saxnäs för att köra utanför spåret, mest som en kul grej. 

– Vi fick tillfälle att träffas och många av oss klickade på en gång. Våra tankar var att vi ville göra något ännu större, ännu bättre, säger Caroline Ohlsson.

På XX Freeriders läger och events får tjejer tekniken, tipsen och inte minst självförtroendet som gör att de vill och vågar ta för sig.

Och så blev det. Det första lägret anordnades 2014, med målsättningen att skoterintresserade tjejer skulle utveckla sina färdigheter under uppmuntrande och säkra former. Sedan dess har intresset bara ökat år för år.

Säsongen 2020–2021 är XX Freeriders event lite annorlunda, med tanke på coronaläget. Hålla avstånd är något man ändå bör göra under själva åkningen, men de sociala delarna kommer att få stå tillbaka i år och grupperna blir mindre.

– Det är synd, men vi får försöka anpassa oss lite för att kunna fortsätta pusha fler tjejer att köra skoter. Vi kommer att köra ett event i Saxnäs och försöka ha fler mindre event nära deltagarna så de slipper åka så långt, säger Caroline Ohlsson.

Nivån på deltagarna varierar kraftigt. Vissa är 16-åringar som precis tagit skoterkortet, medan andra är mer erfarna. Det skapar en miljö där det är högt i tak och där alla kan lära av varandra.

Våga! Våga köra fast och våga göra fel på vägen

Även om XX Freeriders verksamhet mest håller till runt Hemavan och Saxnäs har de börjat skapa ringar på vattnet i hela den skoteråkande delen av landet.

– Det finns flera tjejer som varit hos varit hos oss och sedan ordnat liknande event på andra platser. Målet är att vi ska engagera fler, att vi ska hitta nya vänskaper och att fler törs dela intresset, säger Caroline.

Hon upplever också att skoterbranschen på senare år börjat få upp ögonen för att det finns tjejer som kör skoter. För två säsonger sedan anordnade nätverket en modevisning med damkläder, något som hade varit mycket svårt att få till bara för några år sedan.

Vad har du för tips till den som vill komma igång med skoterkörning?
– Våga! Våga köra fast och våga göra fel på vägen. Det är något vi jobbar väldigt mycket med och det är kanske inte alltid lika självklart för alla som för den som kört hela livet. 

Läs mer och håll dig uppdaterad om XX Freeriders events på Facebook och Instagram 

Fotnot: på grund av spridningen av covid-19 bestämde XX Freeriders i januari att ställa in säsongens event, men fortsätter att stötta tjejer som vill köra skoter på andra sätt. 

Läge för friluftsliv – här är knepen och prylarna du behöver

Perfekt läge att köpa elmoped

Hjälp ditt barn att plugga smart i sommar