Skaffa elcykel och få hjälp med trampet

Miljövänligt, hälsosamt och lätt att ta sig fram. Fördelarna med elcykel är många. Men hur vet man egentligen om man behöver en elcykel och vad ska man tänka på när man vill köpa en? Vi pratade med Anders Lindgren, delägare på cykelbutiken Biketown för att få några tips.

Vad är en elcykel och hur fungerar den?

- En elcykel är en cykel med elmotor som ger assistans när du cyklar. Det finns inget gashandtag utan man måste trampa, men man kan ställa in vilken assistans man vill ha. Motorn kopplas från vid 25 km/h, för att cykla snabbare än så måste du själv göra jobbet. En elcykel är perfekt för att jämna ut motståndet man får i till exempel uppförsbackar eller i motvind.

Elcykel trampa

Motorn hjälper dig med trampet.

"En elcykel är perfekt för att jämna ut motståndet man får i till exempel uppförsbackar eller i motvind."

Vem borde skaffa en elcykel?

- Elcykel är till för alla som vill få hjälp med trampet. Vi har sett ett ökat intresse bland föräldrar som skjutsar barn till förskolan. Cyklar man med barnstol eller cykelkärra får man bra avlastning med elcykel. Intresset har även ökat bland äldre personer som kämpar med onda knän eller ork som tryter. De kan återigen få uppleva friheten att kunna susa fram på en cykel eftersom de får hjälp med att trampa.

"Cyklar man med barnstol eller cykelkärra får man bra avlastning med elcykel."

Utbudet av elcyklar är minst sagt imponerande och priserna varierar kraftigt. Precis som när det gäller traditionella cyklar finns det modeller för några tusenlappar till lyxåk för över 100 000 kronor.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en elcykel?

- Det viktigaste när man står inför ett köp är att fundera på hur man vill använda elcykeln. Hur långt vill jag cykla? Hur mycket assistans behöver jag? För en som pendlar 15-20 km i vardera riktning till jobbet så skulle jag rekommendera att välja ett stort batteri så man inte behöver ladda cykeln medan man är på jobbet. En annan sak som är bra att tänka på är att välja ett välkänt märke, så man vet att det finns reservdelar att hitta. Och man kan få service på sin elcykel. Ett sista tips är att provcykla ett par modeller man funderar på. Cykelupplevelsen varierar beroende på var motorn är monterad.

Elcykel i trafiken

Elcykel är perfekt som pendelfordon, du tar dig fram lätt och snabbt.

Anders tre bästa tips när du ska köpa en elcykel:

  1. Fundera på hur du ska använda cykeln.
  2. Välj ett välkänt märke.
  3. Provcykla olika typer för att känna efter vilken som känns bäst.

Hur snabbt tjänar man in ett elcykelköp?

- Man tjänar in en elcykel väldigt fort, både i pengar och tid. Om elcykeln får dig att cykla hela eller delar av året, i stället för att köra bil, elbil eller moped eller åka kollektivtrafik, så är det väl investerade pengar att köpa en. Med en elcykel tar du dig fram där bilar inte tar sig fram. Om man jämför med att köpa och äga en bil så är elcykeln billigare i inköp, försäkringskostnad och service. Dessutom är du snäll mot miljön och du får en sundare livsstil på köpet.

Hitta bästa priset

Pricerunner eller andra jämförelsesajter hittar du enkelt bästa pris just nu på elcyklar. 

Lycka till!

Läge för friluftsliv – här är knepen och prylarna du behöver

Läge för friluftsliv – här är knepen och prylarna du behöver

Guidad rovdjusvisning på Skansen

Guidad rovdjusvisning på Skansen

Nu är det skoterkvinnornas tur

Nu är det skoterkvinnornas tur