Gå direkt till innehåll

Så blev Singles´Day världens största shoppinghögtid

Den största shoppingdagen i världen heter inte Black Friday eller Cyber Monday. Singles´ Day är dagen då du kan göra enastående fynd, oavsett förhållandestatus.

Sagan om Singles´ Day kan egentligen berättas i två akter.

Den första akten utspelar sig i Nanjing, Kina, på 1990-talet. Studenter ville hylla singellivet och skapade en dag för singlar som en motreaktion till Alla hjärtans dag. Datumet 11 november (11/11) valdes för att det är det som har flest ettor i sig. Fenomenet plockades upp av andra universitet och snart anordnades blind-date-kvällar och pepprallyn över hela Kina.

Den andra akten inleds när kinesiska e-handelsjätten Alibaba Group fick nys om den växande traditionen och bestämde sig för att göra den till årets shoppinghögtid. Det lyckades. 2018 sålde Alibaba för nästan 300 miljarder kronor under de 24 timmar som Singles´ Day firas, en ökning med 27 procent från året innan.

Än så länge är shoppingdagen ganska okänd i Sverige men något som talar för att Singlarnas dag, som den börjat heta här, kommer att växa sig större är att fler och fler handlar via asiatiska e-handelssajter.

– De konsumenter som är aktiva på sajter som Wish och Aliexpress kommer att märka av Singles Day där, och handla allt mer på det sättet, sade Erik Bergh, analytiker på Handelns Utredningsinstitut (HUI), till Dagens Media inför Singles´ Day 2018.

Många kanske frågar sig om vi verkligen behöver en till shoppinghögtid någon månad innan jul. Det man då kan säga till Singles´ Days försvar är att den ändå skiljer sig lite från resten av höstvinterns shoppingdagar.

Julhandeln, som för många startar i och med Black Friday, handlar ju främst om att köpa presenter till andra. Singles´ Day handlar däremot helt och hållet om att unna dig själv.

Handla tryggt på nätet med Ecster-kortet

Använd Ecster-kortet när du fyndar på nätet så ingår Ecster köparskydd.  

Det gäller när:

  • En vara eller tjänst du köpt inte levereras till exempel på grund av fraktproblem
  • Varan du köpt levereras skadad, defekt eller felaktig
  • Du har drabbats av bedrägeri eller identitetsstöld

Dessutom harHar du inget Ecster-kort? Ansök här.

Black Friday – så ligger du steget före

Spara pengar när du e-handlar!

Shoppa nu och betala sen? Fem frågor om delbetalning