Gå direkt till innehåll

Shoppa nu och betala sen? Fem frågor om delbetalning

Julklappar, glöggmingel, släktbesök och reafynd. Många butiker erbjuder delbetalning som ett sätt att jämna ut utgiftstopparna. Men se till att ha koll på både fördelar, fallgropar och din ekonomi innan du fyndar loss.

1. Vad innebär det att dela upp eller skjuta fram betalningen?

Ett typiskt ”köp nu, betala sen”-erbjudande innebär att du handlar något idag och skjuter upp betalningen av hela beloppet till ett senare tillfälle. Ungefär som att handla på faktura med ovanligt långt förfallodatum. Vid en delbetalning får du din vara direkt men delar upp betalningen på exempelvis 6 eller 12 månader.

2. Vad kostar det?

Ofta är erbjudanden om att skjuta fram eller dela upp betalningen räntefria. Det du betalar för tjänsten är en uppläggningsavgift och en administrativ avgift. Betalar du allt på en gång vid ett senare tillfälle blir det en administrativ avgift, delar du upp över flera månader betalar du en administrativ avgift per månad till dess att du betalat klart.

3. Vad ska man tänka på?

Fråga säljaren om det är räntefritt eller vad räntan är, vilka avgifter som tillkommer och hur många delbetalningar det gäller. Kontrollfrågan ”Vad blir min totala månadskostnad?”, är alltid bra. Läs igenom avtalet och kolla att det stämmer med vad ni kommit överens om innan du går till kassan.

4. Hur vet jag vilket alternativ som passar mig?

Ett tips är att räkna ut totalkostnaden inklusive alla avgifter och jämföra vad som blir mest fördelaktigt för dig. Ta också en funderare på vad den extra kostnaden innebär för din ekonomi.

5. När ska man undvika att skjuta upp betalningen?

Om du har höga kreditskulder sedan tidigare eller är osäker på hur dina inkomster ser ut framöver är det bättre att stå över. Fokusera på att betala av och håll dig till de mest nödvändiga inköpen. Det går fler tåg.

 

Att dela upp betalningen men få hela prylen är finessen med delbetalning. Foto: Alexander Andrews/Unsplash

När du bestämt dig för att delbetala - här är alternativen

Priserna i exemplen är ungefärliga och skiljer sig beroende på var du handlar.

Köp nu, betala sen

Prisexempel för Ecster-kampanj.

Så funkar det

Handla idag och vänta med hela betalningen i t ex 4 månader.

Så kostar det

En uppläggningsavgift på t ex 99 kr. Ingen ränta eller administrativ avgift. Total kreditkostnad blir 99 kr.

Då passar det

När du har mycket utgifter just nu, men vet att du kommer kunna täcka köpet längre fram.

Delbetala en vara vid köptillfället

Så funkar det

Handla idag och delbetala per månad i t ex 6 eller 12 månader. Första betalningen görs i slutet av månaden efter köptillfället. Delbetalningen läggs upp direkt i butiken.

Så kostar det

En uppläggningsavgift på t ex 395 kr och därefter en administrativ avgift på t ex 29 kr per månad. Vanligtvis ingen ränta. Total kreditkostnad för en 12 månaders delbetalning blir 714 kr.

Då passar det

Vid ett lite dyrare köp som blir mastigt att ta på en gång och du har budget för att ta en jämn lite högre månadskostnad under tiden du delbetalar.

Med Ecster kan du delbetala

  • ett köp i butik
  • ett köp över 2 000 kr i efterhand
  • din månadsfaktura

Delbetala en vara i efterhand

Prisexempel för Ecster-kunder.

Så funkar det

Logga in och starta en delbetalning, t ex 6 eller 12 månader, på en vara över 2 000 kr du redan köpt (med Ecster-kortet). Första betalningen görs i slutet av månaden efter köptillfället.

Så kostar det

En uppläggningsavgift på 295 kr för 6 månaders delbetalning och 395 kr för 12 månader. Utöver det tillkommer en administrativ avgift på 29 kr per månad. Ingen ränta. Total kreditkostnad för en 12 månaders delbetalning blir 743 kr.

Då passar det

När du märker att din månadsfaktura kommer bli för hög och du gjort något större köp under månaden. Passar när du har budget för att ta en jämn lite högre månadskostnad under tiden du delbetalar.

Dela upp din månadsfaktura

Prisexempel för Ecster-kunder.

Så funkar det

Välj att betala mindre än månadsbeloppet på din kortfaktura (Ecster-kortet).

Så kostar det

Ingen uppläggningsavgift eller extra administrativ avgift, men ränta på den totala skulden. I procent 13,82 och i kronor och ören 12 kr per tusenlapp. Har du en skuld på 10 000 kr betalar du 120 kr i ränta nästa månad. Betalar du tillbaka 5 000 kr månaden efter blir räntekostnaden 60 kr månaden efter det. Total kreditkostnad beror på hur snabbt du betalar av skulden.

Då passar det

När du gjort många mindre köp under månaden och vill jämna ut kostnaden över längre tid. Passar inte om du har en stor skuld sedan tidigare.

Det här med effektiv ränta

Effektiv ränta är enkelt uttryckt ett jämförelsemått för kreditkostnaden där man räknar in alla räntor och avgifter. Det kan alltså vara bra att kasta ett öga på när man jämför olika betalningserbjudanden.

Ett exempel

Du har köpt en ny kyl och frys för 10 000 kr och har valt att dela upp köpet på 12 månader till 0 procents ränta. Uppläggningsavgiften är 395 kr och det tillkommer en administrativ avgift på 29 kr. Din månadskostnad blir då 974 kr. Efter 12 månader kommer du att ha betalat totalt 10 714 kr. Det innebär en effektiv ränta på 14,94 procent.

Handla säkert på nätet

Apparna som hjälper din ekonomi

Städa bort onödiga utgifter