Gå direkt till innehåll

Vill du betala med fingret, pulsen eller ögonen?

Frågan i rubriken kan du faktiskt få i kassan på mataffären inom en inte alltför avlägsen framtid. Men på många sätt är den framtiden redan här…

Fysiska sedlar och mynt har varit på utgång länge. Nu lever vi i betalkortens tidsålder och nya smarta lösningar kan koppla telefoner och bärbara prylar till kortens funktioner.

Förra året lanserades Samsung Pay i Sverige, en digital plånbok där du kan lägga in dina kort i din telefon och lämna själva plastbrickan hemma. Sedan lanseringen har tjänsten använts för köp på över 60 000 unika betalställen i Sverige.

– För många handlar det om att snabbt och enkelt kunna köpa med sig exempelvis en kaffe när man är på språng, men en av våra användare berättade att det till och med blev ett bilköp med mobilen, säger Oscar Nöjd, affärsutvecklingschef på Samsung Mobiltelefoni i Norden.

Funkar på de flesta ställen

Oavsett om du köper kaffe eller en ny bil är det såklart viktigt att betaltjänsten funkar på de ställen du normalt handlar. Lyckligtvis har handeln förutsett mobilbetalningarnas framfart och förberett många terminaler för trådlösa betalningar redan innan de var ett faktum. Samsung Pay använder dessutom magnetfälts-teknologi som gör att du kan betala även i icke-förberedda terminaler med magnetläsare för kort. Därför går det redan i dag att betala med tjänsten på i stort sett alla platser som har en kortterminal. Har du en smart klocka kan du i många fall helt lämna mobilen hemma, om du till exempel vill stanna för en kaffe på löprundan.

Själva betalningen går till såhär: Du sveper uppåt på telefonen, väljer ditt kort genom att svepa höger eller vänster och verifierar dig med fingeravtryck, kod eller ögonen (vi kommer till hur det där med ögonen funkar sen). Därefter håller du telefonen mot kortterminalens högersida. I vissa butiker finns en så kallad NFC-läsare som är en sorts bricka som läser av telefoner och smarta kort och då håller du telefonen eller klockan mot den.

 

Koppla ditt Ecster-kort till Samsung pay

Du som har en Samsung-telefon med Samsung Pay kan lägga in Ecsters kort. Då har du alltid tillgång till det i mobilen eller i din smarta Samsung-klocka.

Läs mer om hur du kopplar Ecster-kortet till Samsung Pay här

 

Du som har med medlemskortet till mataffären, möbelvaruhuset eller apoteket när du behöver det kan också glädjas åt att du kan lägga in lojalitets- och bonuskort så att de alltid är tillhands.

Flera lager av säkerhet

Men kan det verkligen vara säkert när det är så enkelt? Ja, enligt Samsung finns inte mindre än tre lager säkerhet ovanpå de som vanliga plastkort har.

Ett av dem kallas tokenisering och är inte så tokigt som det låter utan tvärtom rätt smart. Kortfattat handlar det om att ditt kort får en unik betalkod varje gång du handlar, i stället för att du använder samma kortnummer om och om igen. Det gör bland annat att ditt kort inte är förlorat om du skulle bli av med din mobil.

I och med att fingeravtrycksläsning blivit standard i många av våra telefoner är vi i dag redan inne i den biometriska tidsåldern där din egen kropp fungerar som säkerhetsfilter.

I framtiden kan skanning av din puls- och ditt blodådermönster bli nya sätt att säkra att det är du som använder kortet, men en riktig sci-fi-funktion finns redan inbyggd i Samsung Pay. Med hjälp av din telefon kan du skanna av ditt ögas unika irismönster och använda som identifikation vid betalning. Välkommen till framtiden!

Få mer bonus – utan att handla mer

Black Friday – så ligger du steget före

Fem hållbara jultips