Gå direkt till innehåll

Välj rätt värme och kyla till huset

Behaglig värme när det är kallt, svalka när det är varmt och dessutom lägre elräkning. Det finns många fördelar med att installera en värmepump och låta naturen hjälpa till med inomhusklimatet.

Att använda energi ur luft och berg har blivit ett mer och mer populärt sätt att dra ner på värmekostnader. Det är inte bara en investering som går att räkna hem, eftersom solen värmt upp luften och marken är det också ett sätt att använda solenergi utan att installera solpaneler.

Luft- och bergvärme kan vara ett komplement till din uppvärmning eller den huvudsakliga värmekällan, beroende på vilken anläggning du satsar på. Här är några frågor du kan ställa dig själv när du väljer mellan olika alternativ.

Vilken typ av värme har jag i dag?

Både bergvärme och luftvattenvärmepumpar bygger på att du redan i dag har vattenbaserad uppvärmning, alltså element eller slingor med vätska i. Att installera vattenburen värme i ett hus med direktverkande el och sedan koppla på bergvärme eller luftvattenvärmepump är såklart möjligt, men det kommer ta många fler år innan det har betalat av sig. Då kanske en eller flera luftvärmepumpar är ett bättre alternativ.

Vad kostar min uppvärmning nu?

För att välja rätt behöver du veta hur lång tid det tar för installationen att betala av sig. Då behöver du ställa dagens värmekostnad mot vad det kostar att installera det nya systemet och hur mycket du sänker dina värmekostnader. Bergvärme och luftvattenvärmepumpar kan sänka dina uppvärmningskostnader till en femtedel, men för ett mindre hus eller sommarstuga kanske ändå luft-luft är den bästa investeringen.

Behöver jag kyla också?

Okej, det är inte många dagar om året vädret är över rumstemperatur i vårt land, men att kunna svalka dig själv, familjen och kanske husdjuren under en värmebölja är en välkommen bonus. Luftvärmepumpar har alltid kylfunktion inbyggd och det går ofta att komplettera med kyla till luftvattenvärmepumpar. Kyla från berget – så kallad frikyla – kan vara ett tillval som kostar extra när du installerar bergvärme. 

Om ditt hus står i ett känsligt område kanske bergvärme inte är lämpligt. 

Vad har jag för berggrund?

För att bergvärme ska vara ett alternativ bör ditt hus stå på urberg, vilket det antagligen gör om du inte bor på Gotland, Öland eller i vissa delar av Skåne. Men även om du checkar av urberg på listan så kan det finnas förutsättningar på just din tomt som påverkar kalkylen. Om det är långt ner genom jordlagren till berggrunden till exempel. Där bergvärme inte är lämpligt kan jordvärme eller sjövärme vara ett alternativ. Då används samma typ av pump, men värmeenergin tas upp ur jord eller sjöbotten.

Var och hur bor jag?

De allra flesta villor, radhus och fritidshus har förutsättningar för alla de typer av lösningar vi nämner här. Men om ni bor tätt och grannarna ordnat bergvärme kan det vara bra att veta att det krävs minst 20 meter mellan borrhålen. Det kan också vara bra att veta att du behöver söka tillstånd av kommunen för att borra och att olika kommuner kan godkänna och avslå olika ofta och på olika grunder.

 

Fem anledningar att investera i solpaneler

Eltjuvarna som knaprar mest på plånboken

Apparna som hjälper din ekonomi