Gå direkt till innehåll

Håll dina nyårslöften - fem smarta tips

Nyårslöften är ett bra sätt att förbättra sin livsstil och göra sig av med dåliga vanor. Men det är lättare sagt än gjort att hålla sitt löfte. Här kommer några bra tips som kan hjälpa dig att hålla dem.

Att inleda ett nytt år med ett löfte är vanligt och traditionen går långt tillbaka i tiden. Traditionen kommer ursprungligen från USA, där man talar om New Year’s resolutions. Ordet nyårslöfte började användas på 1940-talet, men företeelsen var känd under andra benämningar redan tidigt på 1900-talet i Sverige. 

Nuförtiden handlar oftast nyårslöften om att förbättra hälsan, till exempel genom att börja träna mer. Enligt en studie från Stockholms universitet lovade 33 procent något relaterat till bättre hälsa medan 20 procent lovade saker som handlade om tobaksvanor, ekonomi och relationer.

Tips för att hålla ditt nyårslöfte:

1. Skriv ner ditt konkreta mål - visualisera gärna Har du som nyårslöfte att spara pengar varje månad? Jättebra. Ett sätt kan vara att då bestämma att X antal kronor ska sättas in på ett sparkonto varje månad. Detta går enkelt att fixa genom en automatisk överföring till ett sparkonto.  Att bara spara för sparandets skull brukar sällan vara hållbart i längden. Visualisera gärna det du sparar till med en härlig bild som påminner dig regelbundet om vad du sparar till.

2. Involvera en vän eller två. Det är lättare att sikta på ett gemensamt mål. För att minska risken att du avbryter ditt sparande involvera gärna fler personer. Kanske har du en vän eller släkting som vill uppnå samma mål som du. På så sätt kan ni peppa och uppmuntra varandra.

3. Sätt upp delmål. Om du har ett högt mål kan det lätt kännas svårt att uppnå. Då är det bra att sätta upp delmål på vägen. Om ditt mål till exempel är att spara ihop en större summa pengar kan du dela upp det i mindre summor och spara ihop dem separat. När du sen uppnår ett delmål känner du att du närmar dig det stora målet. 

4. Fira de små segrarna. Hitta ett bra sätt att fira dig själv när du uppnått dina delmål. Att sätta, och fira, delmål längs vägen är ett bra sätt att hålla motivationen uppe. Att belöna bra beteenden skickar dessutom en signal till hjärnan att vi gör rätt och att det är värt att fortsätta göra rätt.

5. Var snäll mot dig själv Du är bara människa, och vi människor gör fel ibland - så enkelt är det bara. Det handlar då om att komma tillbaka på banan igen så snabbt som möjligt.

Genom att följa dessa tips så gör du det enklare att uppnå dina nyårslöften. 

Så enkelt gör du en budget

För enkelt över pengar med ditt Ecster-kort med Betalo

Fem smarta tips för att undvika en elprischock