Gå direkt till innehåll

Så gör du det ekonomiskt smartaste bilköpet

Lågmilare eller så ny bil som möjligt? Bra andrahandsvärde eller låg månadskostnad? Här är fem smarta tips för prisjägare.

Att en fabriksny bil tappar snabbt i värde är allmänt känt. Men hur ska man resonera för att göra det ekonomiskt bästa begagnatköpet? Vi ställde några frågor till Jonas Björkman, vd på Bilpriser.se, för att reda ut begreppen.

Vilket är ditt bästa råd för den som har ekonomi som den viktigaste faktorn när man köper bil?

- Stirra dig inte blind på inköpskostnaden. Få koll på vad det kostar att driva runt bilen, till exempel skatt och service. Tänk också på att värdeminskningen är något man ”känner av” först när det är dags att sälja bilen.

Vilka bilar är det som är lättsålda och har högt andrahandsvärde?

- I Sverige gillar vi automatlådor, fyrhjulsdrift och kombi. Gärna dieseldrivna eftersom det innebär lägre bränslekostnader. Sådana bilar är alltid lättsålda, oavsett märke. Volvo är också ett säkert kort. Audi och BMW har fortfarande statusstämpel och i viss mån Volkswagen. De bilarna har därför ofta ett bra andrahandsvärde. I höstas gjorde vi ett test på vilka fyrhjulsdrivna kombibilar som är billigast att äga, som kan vara en bra hjälp om man är ute efter den typen av bil.

Bra lastutrymme och fyrhjulsdrivet är poppis i Sverige - och innebär ofta ett bra andrahandsvärde.

"Jag skulle satsa på en bil med så få mil som möjligt."

En lite äldre bil som inte gått så långt eller en nyare bil med fler mil på mätaren – hur ska man tänka där?

- Jag skulle satsa på en bil med så få mil som möjligt. Även om bilen är relativt ny blir slitaget större i takt med antalet mil den rullar. Om bilen har gått långt riskerar du att dra på dig höga driftskostnader och mer omfattande service.

Har du några insidertips på bra argument om man vill pruta?

- Var tydlig och håll dig till konkreta saker som har med bilen att göra. Förslag på byteshandel och liknande kommer du inte långt med.

Ofta ska man också sälja sin nuvarande bil i samband med sitt nya bilköp. Hur får man ut bästa möjliga pris för den bil man säljer?

- Ett tips är att hålla reda på båda bilnycklarna. Det är lätt hänt att man bara använder den ena nyckeln och glömmer bort var man lagt den andra. Men vid säljtillfället smyger det sig lätt in en osäkerhetskänsla om den ena nyckeln är borta.

"Se till att ha båda bilnycklarna med när du säljer bilen."

- Se också till att ha både sommar- och vinterdäck till bilen. Det kan påverka försäljningen eftersom många ser det som en konkret kostnad om extradäck saknas.

Jonas Björkman, vd på Bilpriser.se

5 tips för ett ekonomismart bilköp

  1. Kolla inte bara prislappen – se till hela bilekonomin.
  2. Satsa på en lågmilare, gärna runt tre år gammal.
  3. Kolla upp bilen ordentligt – och minska risken för ekonomiska överraskningar.
  4. Ta reda på marknadsvärdet – både på bilen du säljer och köper.
  5. Pruta! De flesta, även bilhandlare, har prutmån.

Billån hos Ecster

Hos Ecster kan du ansöka om ett lånelöfte i förväg. En fördel med det är att du vet din budget för bilköpet och kan vara snabb när du hittar din bil.

Läs mer om Ecsters billån här

Fem tips för ett lyckat renoveringsprojekt

Hur väljer jag rätt storlek på bilen?

Fem heta campingtrender just nu