Gå direkt till innehåll

De kan jubla när elpriset går upp

Tänk om du skulle bli glad varje gång elräkningen kommer på tal. Om du tillhör en av de tusentals svenskar som har solpaneler på taket kanske du har ett leende på läpparna just nu. – När de säger på nyheterna att elpriset går upp så tänker man ”bra, då får vi mer betalt”, säger Torkel Ekman i Knivsta.

Torkel_EkmanEPI.jpg

Intresset för solpaneler har verkligen skenat de senaste åren. Vid årsskiftet 2020/2021 räknade Energimyndigheten till 66 000 anläggningar i Sverige. Bara ett år senare väntas siffran vara över 100 000. Ökningen sker från norr till söder och det finns nu solanläggningar i alla Sveriges 290 kommuner.

Anledningarna är många. Vid sidan av klimatet har även osäkerheten om Sveriges elförsörjning i framtiden blivit aktuell. Andra argument är rent ekonomiska. Solpaneler på taket betalar av sig själva över tid – samtidigt som de levererar grön el och till och med höjer värdet på ditt hus.

Som vanligt, fast billigare

När Fredrik och Jenny Holster flyttade från lägenhet till hus med döttrarna Kelly och Khloe var det självklart att också börja kika på solpaneler. Nu pryds villan i Nyköping av 36 plattor, som producerar det mesta av familjens hushållsel.

– Jag har funderat mycket på hur det blir med elförsörjningen i Sverige och för mig handlar det här om att bli oberoende av faktorer som kan påverka familjens ekonomi framöver. Allt funkar precis som vanligt, förutom att vi har en lägre elräkning, säger Fredrik Holster.

Själva processen beskriver han som enkel och smidig från start till mål. Tiden mellan en accepterad offert och den första hemlagade kilowattimmen var bara sex veckor. Investeringen på runt 150 000 kronor har betalat av sig själv om sju år.

– Men avbetalningstiden blir kortare i takt med att elpriset går upp. Redan nu sparar vi nästan 30 000 om året på elräkningen. Jag har faktiskt svårt att se vad som skulle kunna vara en bättre investering i din bostad och samtidigt i vår gemensamma framtid.

 


För barnbarnens skull 

Torkel och Stina Ekman köpte en sommarstuga i Bergkvara för att kunna vara närmare sina barn och barnbarn, men ville inte att det dubbla boendet skulle bli en ökad belastning på miljön och plånboken. Den lilla stugan har nu 20 solpaneler som genererar el året om.

– Jag ser det delvis som kompensation för att vi behöver köra 50 mil med dieselbil dit, tyvärr räcker inte riktigt dagens elbilar för det. Sen hade huset ett tak med perfekt lutning och vinkel mot söder. Sammantaget kändes det som rätt sak att göra helt enkelt.

Solpanelerna driver en luftvärmepump och har eliminerat de rörliga kostnaderna för underhållsvärme på vintern. Då huset står tomt producerar det ofta mer än det gör av med och då kan överskottet säljas tillbaka till elnätet.

Torkel och Stina är så nöjda med installationen att  de planerar en ny och större anläggning hemma i Knivsta.

– Det innebär att vi har en liten försäkring och vet att kostnaderna inte ramlar iväg. Men vi gör det inte främst för oss själva, utan för barnbarnen.

Städa bort onödiga utgifter

Hyr ut din bostad och fyll på semesterkassan

Apparna som hjälper din ekonomi