Gå direkt till innehåll

Fem resmål där kronan räcker lite längre

Många populära resmål har blivit rejält mycket dyrare i takt med att kronan försvagats. Då kan det vara smart att tänka lite utanför ramarna när du planerar nästa resa. Här får du tips på fem resmål i Europa där reskassan räcker till lite mer roligt.

1. Budapest, Ungern

Ungerns huvudstad är ett populärt weekend-resmål bland svenskar och det är inte svårt att förstå varför. Här kan du spa-lyxa i varma källor och spatsera i sekelskiftesmiljöer med Paris-känsla – utan att betala Paris-priser. Sex restauranger i Budapest har belönats med Michelin-stjärnor och prisnivåerna gör att du kan unna dig fine dining-upplevelser i världsklass, som annars kanske skulle ligga utanför din resbudget.

Valuta: Nya Forint
Trerätters middag för två personer: 334 kronor
Kaffe på stan: 16 kronor
En öl: 17 kronor.
Taxi 1 kilometer: 10 kronor

 

2. Saranda, Albanien

Albanien är ett land som minst sagt legat utanför den traditionella turistkartan, men erbjuder både en rik historia och strandliv. Turistorten Saranda ligger vid Joniska havet och tar bara en timme att nå från grekiska Korfu, som nås via direktflyg från Sverige. Det som kanske lockar mest i jämförelse med grannländerna Grekland och Italien är prisnivån. En restaurangnota i Saranda kan landa på hälften jämfört med exempelvis Korfu.

Jämför resor själv

Valuta: Albanska Lek
Trerätters middag för två personer: 218 kronor
En kaffe på stan: 12 kronor
En öl: 13 kronor
Taxi 1 kilometer: 13 kronor.

 

3. Lissabon, Portugal

Letar du efter ett resmål som delar många kvaliteter med Barcelona, men samtidigt erbjuder något helt annat? Då kan Portugals anrika huvudstad vara för dig – och dessutom vara ett plånboksvänligare alternativ. Stadskärnan är mysig med branta backar, gula spårvagnar och typiskt kakelprydda fasader. Tack vare stadens läge finns det dessutom fyra olika kuster med sandstränder att välja på i närheten.

Valuta: Euro
Trerätters middag för två personer: 379 kronor
En kaffe på stan: 16 kronor
En öl: 22 kronor.
Taxi 1 kilometer: 5 kronor.

 

4. Ljubljana, Slovenien

 

En av Europas minsta huvudstäder är också en av de mysigaste och har dessutom en tydlig miljöprofil. Inga bilar är tillåtna i den lummiga stadskärnan och gratis eldrivna minitaxis är tillgängliga om du behöver. Stadens storlek gör annars att du gärna tar dig runt på cykel eller till fots.

Valuta: Euro
Trerätters middag för två personer: 377 kronor
En kaffe på stan: 15 kronor
En öl: 27 kronor
Taxi 1 kilometer: 10 kronor

 

5. Gdansk, Polen

 

Medeltidsstaden Gdansk är en dröm för den som vill uppleva både historia och prisvärt solsemestrande på nära håll. Sol och bad kanske inte är det första du förknippar med Polen, men alldeles i närheten av Gdansk finner du Polens riviera (se bilden) med milslånga stränder och spaupplevelser. Vill undvika att flyga går det utmärkt att ta färjan från Nynäshamn eller Karlskrona till grannstaden Gdynia för vidare färd till Gdansk och rivieran.

Valuta: Zloty
Trerätters middag för två personer: 250 kronor
En kaffe på stan: 23 kronor
En öl: 20 kronor
Taxi 1 kilometer: 6 kronor

 

Alla prisexempel enligt Numbeos Cost of Living Index, avrundat uppåt till närmaste svenska krona.

11 saker att ha koll på när du reser

Vilket lån passar dig?

Hyr ut din bostad och fyll på semesterkassan