Mat du kan laga för under tio kronor

Visst går det att laga mat som är både god, nyttig och riktigt billig! Portionen under tian inspirerar till stor matglädje med litet matkonto.

Tanken på att samla nyttiga recept för under tio kronor föddes när Hanna Olvenmark pluggade till dietist och såg att studenter ofta hade med sig mat som var billig – men kanske inte särskilt bra ur näringssynpunkt.

– Det var många som hade med sig köttbullar och makaroner varje dag. Jag tänkte att det inte behöver vara så och började skriva om det här på en sajt. När jag sedan var färdig dietist märkte jag att det var många patienter som sa att de inte hade råd att handla nyttig mat.

I dag samlar Portionen under tian förutom en mängd billiga recept också tips på hur du får ihop vardagen. Den har också blivit en bok.

"Även om du bara har matlåda två dagar i veckan sparar du nästan 5 000 kronor per år"

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla nere dina matkostnader är att fundera över hur,  när och var du handlar. Att handla ”på inspiration” när du är på väg hem från jobb eller skola är inte alltid det bästa rent ekonomiskt. För att undvika det krävs lite planering.

– Bestäm dig för vad du ska handla, skriv en lista och håll dig till den. Det är också bra att landa hemma innan du går till affären, så du kan se vad du redan har och inte köper saker för säkerhets skull, säger Hanna Olvenmark.

När det handlar om att spara på matkontot går det inte heller att underskatta hur viktig matlådan är. Den kan dessutom frigöra tid för annat på lunchen, som träning eller promenader.

– Matlådan är bra. Däremot tycker jag inte det behöver vara ”allt eller inget”. Om du älskar din lunch med kollegorna är det klart du ska gå ut och äta med dem ett par gånger i veckan. Även om du bara har matlåda två dagar i veckan sparar du nästan 5 000 kronor per år, säger Hanna Olvenmark.

 

3 recept för under 10 kronor per portion:

 

Snabb tomatpasta med rostade kikärter

4 port, tillagningstid ca 30 min

Ingredienser:

1 burk krossade tomater
2-3 dl vatten
3 morötter
1 palsternacka
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk valfria torkade eller frysta kryddor ex oregano, timjan, basilika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl kokta kikärtor
olja
2 tsk röktpaprikapulver
Salt
1/2 pkt fetaost till servering
Pasta för 4 port

Gör så här:

Pastasås:
Skala lök och vitlök och hacka fint.
Skala morötter och palsternacka och rivgrovt på rivjärn.
Hetta upp kastrull eller gryta och fräs lök mjuk i olja.
Lägg i rotfrukter och låt dem fräsa med och bli mjuka i ett par minuter. Rör om.
Slå på krossade tomater och tillsätt vatten. Rör om.
Tillsätt buljongtärning och låt puttra i ca 10 min. Lägg i kryddorna.
Börja under tiden koka upp vatten till pasta och lägg i pasta när vattnet kokar.

Rostade kikärter:

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda kikärtor, olja och paprikapulver och salt.
Lägg på en plåt och ställ in i ugnen i ca 10 min. Ska bara bli lätt rostade, inte bli bruna.
När pastan kokat klart: lägg i grytan och servera med kikärtorna. Smula över fetaost.

Bönchili med majskräm

4 port, tillagningstid ca 40 min

Ingredienser:

1 förp á 400g krossade tomater
1 gul lök
3 vitlökslyftor
1 msk spiskummin
Rapsolja
1 msk vinäger
1/2 grön chili
1 msk kakao
1 tsk chipotle
1/2 lime, saften
1 msk honung/socker
2-3 dl vatten
1 msk fryst persilja
2 msk fryst koriander
8 dl blandade kokta bönor, svarta bönor och stora vita bönor

Majskräm:
1/2 pkt frusen majs, ca 225 g
1/2 grön chili
50 g ost av smakrik sort,
1/2 lime, saften

Gör så här:

Bönchili:

Hacka lök och vitlök fint. Kärna ur den gröna chilin och hacka fint (spara 1/2 av chilin till majskrämen). 
Hetta upp ett par matskedar olja i en stor kastrull/gryta.
Fräs löken mjuk tillsammans med spiskummin och chili i ett par minuter. Se till så att det inte bränns. Slå på krossade tomater och vatten.
Lägg i vinäger, honung, kakao och chipotle och låt sjuda i ca 15 minuter. 
Lägg i bönorna, saft av lime och de frysta kryddorna i grytan och låt sjuda i ytterligare 15-20 minuter.
Smaka av med salt och peppar. 

Gör under tiden majskrämen:

Rosta majskornen i en torr stekpanna tillsammans med resterande halva gröna chilin tills majsen har fått lite färg. 
Mixa majsen med ost till en kräm.
Pressa i lime och smaka av med salt och peppar.

Matig äppelkaksmoothie

2 port - ca 5 min

De vita bönorna gör den här smoothien extra matig, men de kan bytas ut mot havregryn.

Ingredienser:

1 st fryst äpple
2 dl havredryck
2 st dadlar
1 dl kokta vita bönor
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Gör så här:
Kärna ur dadlarna.
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät smoothie.
Tillsätt ev vatten eller mer havredryck för önskad konsistens.

De vita bönorna gör den här smoothien extra matig, men de kan bytas ut mot havregryn.

Tipsa och vinn boken Portionen under tian

Vad har du för smarta sätt att spara i vardagen? Dela med dig av dina bästa tips och var med och tävla om boken Portionen under tian.

Det kan vara något du kommit på helt själv eller ett husmorsknep som gått i arv i generationer.

De tre bästa spartipsen publiceras i Ecster tipsar och belönas med varsitt exemplar av boken.

Skicka in ditt tips

6 svinn-smarta tips som sparar både pengar och miljö

6 svinn-smarta tips som sparar både pengar och miljö

Eltjuvarna som knaprar mest på plånboken

Eltjuvarna som knaprar mest på plånboken

Vänd på dygnet och spara tusenlappar

Vänd på dygnet och spara tusenlappar