Gå direkt till innehåll

Tre saker du kan använda privatlån till

Privatlån har vid sidan av andra lån som bostadslån och avbetalningar blivit ett vanligt sätt att få tillgång till något du inte hunnit spara ihop till. Men vad är det som skiljer från andra lån?

Jo, den stora skillnaden är att det inte finns någon säkerhet kopplat till privatlånet. Om du lånar pengar för att köpa en lägenhet fungerar värdet på lägenheten som en säkerhet för banken, om det skulle bli så att du inte kan betala tillbaka. Vid privatlån är det du köper för pengarna inte knutet till själva lånet och det är det som menas med att det saknas säkerhet.

När långivaren räknar ut vilken ränta du ska betala vägs risken för att du inte ska kunna betala tillbaka in i bedömningen. Därför är räntan högre på privatlån än för lån där det finns en säkerhet. Långivaren vill såklart ändå vara så säker som möjligt på att du kan betala tillbaka. Därför kan det ställas krav på dig som person som måste vara uppfylla för att beviljas lån.

Olika långivare ställer olika krav. Hos Ecster är kraven bland annat att du har en stadigvarande inkomst och att du inte har några betalningsanmärkningar.

Här är tre situationer där du kan använda privatlån

👉 Samla ihop skulder. Har du flera mindre lån, kanske hos flera långivare, kan det löna sig att ta ett enda privatlån på en större summa och betala av skulderna med. Det du behöver titta på är inte bara hur hög räntan är, utan även vilka avgifter du betalar för de olika lånen. Tänk också på att inte titta bara på månadskostnaden utan även hur lång tid du ska betala tillbaka på och hur hög totalkostnaden då blir.

👉 Renovering hemma. En uppfräschning av huset eller lägenheten kan inte bara höja livskvaliteten, utan även värdet på bostaden. Den som inte har pengar på banken eller kan höja sitt bolån kan välja att låna pengar till renoveringen. Om du köper till exempel nya fönster eller vitvaror kan du också sänka dina energikostnader, bra både för dig och miljön.

👉 När du köper begagnat av en privatperson. En bil, båt eller motorcykel med några år på nacken kan vara en bra affär jämfört med att köpa nytt och inte sällan finns de bästa priserna hos privatpersoner. Om du går till en professionell handlare erbjuder de antagligen möjlighet till avbetalning med säkerhet kopplat till objektet, men det är ju inget som en privatperson kan ge. Då kan du i stället finansiera köpet helt eller delvis med privatlån.

Låna till det du behöver

Drömmer du om att renovera köket, åka ut och resa eller köpa en ny soffa? Eller vill du kanske slå ihop dyra smålån och på så sätt sänka din månadskostnad?

Ecsters Privatlån är anpassat efter dina behov och du bestämmer själv hur du vill använda pengarna. Du kan låna upp till 200 000 kronor utan säkerhet och väljer en återbetalningstid som passar dig, upp till 12 år.

• Låna upp till 200 000 utan säkerhet
• Rörlig ränta, 6,95%
• Administrativ avgift 45 kronor/månad
• Lös lånet när du vill

Oavsett vad du lånar till ligger det både i ditt och vårt intresse att din ekonomi ska klara den belastning som lånet kan innebära. Tänk därför noga igenom vilka följder lånet får för din personliga ekonomi.

Läs mer om Ecster Privatlån