Gå direkt till innehåll

Perfekt läge att köpa elmoped

Med en elmoped sparar du både tid och pengar, samtidigt som den är snäll mot miljön. Sedan första februari kan du dessutom få tillbaka 25 procent av inköpspriset från staten.

Tröttnade på förlorad tid

Grundaren av Vässla, Rickard Bröms, tröttnade på alla timmar som försvann i kollektivtrafiken varje vecka, tid han hellre lagt på att vara tillsammans med familjen. När han inte hittade något transportmedel som motsvarade hans önskemål tog han saken i egna händer.

Vässla-mopederna har på kort tid blivit poppis. Av alla elmopeder som såldes i Sverige förra året var majoriteten av just märket Vässla. 

– Det har inte hänt mycket med bensinmopeder de senaste tio, tolv åren. Utsläppen från bensinmoppar är faktiskt väldigt mycket värre än bensinbilar, per viktenhet. Men snart kommer nya EU-regler som ger sig på bensinmopeder. Då kommer el vara ett ännu bättre alternativ än vad det redan är, säger Rickard Bröms.

Missuppfattning att det är krångligt att ladda

En vanlig missuppfattning är att elmopeden behöver ett särskilt uttag eller parkeras nära en strömkälla för att laddas. Många tror att de fungerar som elbilar.

– Batteriet på Vässla kan du enkelt ta med dig och ladda inomhus, ungefär som en mobiltelefon fast lite större. En full laddning tar dig upp till 60 kilometer och elkostnaden blir ungefär en krona, berättar Rickard.

Pressat pris tack vare e-handel

En sak som tidigare hållit tillbaka många från att köpa elmoped är priset. Vässla har löst det genom att endast sälja sina mopeder via webben. Utan fysiska butiker och återförsäljare försvinner en stor kostnad vilket gynnar konsumenterna. En Vässla star ungefär lika mycket som en elcykel. Det är betydligt billigare än vad många konkurrenter erbjuder.

– Priset var sjukt viktigt. Om vi nu har vårt lilla uppdrag i världen, att minska köer och utsläpp, så kan det ju inte vara en lyxprodukt, säger Rickard Bröms. 

Naturvårdsverket ger dig pengar tillbaka

Regeringens så kallade elfordonspremie har haft till uppgift att uppmuntra till fler miljövänliga alternativ på vägarna. Premien gav dig som köpte nytt elfordon 25 procent av inköpspriset i återbäring, maximalt kunde du få 10 000 kronor tillbaka. Här kan du läsa mer om hur premien fungerar.

Uppdatering: I slutet av oktober 2018 meddelade Naturvårdsverket att pengarna i premien tagit slut och att ingen ny budget tagits fram.

Fotnot: Vässla såldes tidigare under namnet Vessla. 

Läge för friluftsliv – här är knepen och prylarna du behöver

Fem resmål där kronan räcker lite längre

Vilket lån passar dig?