Gå direkt till innehåll

Så lyckas du med bilköpet 2020

Det är verkligen ett speciellt år för dig som funderar på att köpa bil. Ett nytt sätt att beräkna skatt har vänt upp och ner på kostnadskalkylerna, samtidigt som bilaffärerna mer och mer flyttat ut på nätet. Sofia Forsling på bilmarknadsplatsen Wayke tipsar om hur du lyckas med bilköpet 2020.

Vad är det egentligen för nya regler som påverkar bilskatten?

– Grunden ligger i fordonsskattesystemet Bonus Malus som infördes 2018. Det straffar fordon som har höga utsläppsvärden för koldioxid genom förhöjd fordonsskatt de första tre åren på helt nya bilar. Nytt för 2020 är att mätmetoden för utsläppen har ändrats. Det gör att "Malus"-bilar som säljs efter den 1 januari får ännu högre skatt.

Vilka bilar får mest påslag? 
– Nästan alla bilar som drivs av fossila bränslen har fått förhöjd skatt. Men ju högre utsläppen är, desto hårdare drabbas du förstås. En fossildriven SUV kan till exempel få över 5 000 kronor högre skatt.

"Tidigare var variationerna inte så stora, men i dag kan det skilja tusenlappar varje månad"

Finns det några bilar som fått mindre skatt också?
– De bilar som har lägre utsläpp, elbilar och laddhybrider, kan bli nästintill skattebefriade ju lägre utsläppen är. Dessutom är de berättigade till en miljöbilsbonus på upp till 60 000 kronor som du som bilköpare får tillbaka. Det har lett till att nästan var tredje ny bil som säljs i dag är en elbil eller laddhybrid.

 

Vad ska jag som bilköpare tänka extra mycket på just nu?
– Jag tycker att du mer än någonsin ska fundera över den totala kostnad för bilen. Räkna samman bilens pris och kostnaden för finansiering, försäkring, fordonsskatt, service, drivmedel och eventuell bonus för att verkligen få koll på din månatliga kostnad. Tidigare var variationerna inte så stora, men idag kan det skilja tusenlappar varje månad. Och håll utkik efter lätt begagnade laddbara bilar, olika modeller trillar in på marknaden och blir fler för varje dag.

Den senaste tiden har ju coronaviruset påverkat nästan alla delar av samhället. Vad har hänt med bilförsäljningen? 
– Besöken i fysiska bilhallar har förstås minskat, men vi kan se att köpare söker minst lika mycket på bil online. Det har i sin tur gjort att många bilhandlare gjort det enklare för kunderna att klicka hem bilar. 

Vad ska jag tänka på om jag köper en bil online via bilhandlare?
– 
För att du ska känna dig extra trygg skulle jag välja en bilhandlare som noggrant dokumenterar skador och har en varudeklaration tillgänglig online. Det finns också ett bra skydd i distansköpslagen och även en rad olika begagnatgarantier som ofta ger väldigt bra trygghet, oavsett om du köper bilen på det traditionella sättet eller online.

Här hittar du alla laddbara bilar på Wayke.

Hur väljer jag rätt storlek på bilen?

Köpa begagnad bil – tänk på det här

Vågar jag köpa en begagnad elbil?