Gå direkt till innehåll

Betala med mobilen? J-app nu är det möjligt

Till att börja med kunde du ringa med din mobil och kanske spela Snake. Ganska snart kunde du sms:a till kompisar, skicka bilder och så småningom få hjälp att navigera rätt i okänd terräng. Men nu kan du också betala med din mobil.

Sedan början av 2000 -talet har olika former mobila betalningar kommit och försvunnit. Först i form av sms-betalningar för till exempel biljetter och andra tjänster där köpet hamnade på din telefonräkning. Till nya tjänster som Swish, Samsung Pay och Ali-Pay (en av Asiens största där du med hjälp av ansiktsigenkänning betalar med ett leende!).

Kommer 2018 vara det år då vi lämnar plånboken hemma och betalar med mobilen? Enligt undersökningen ”Svenskarna och Internet 2017” använder hela 66% av Sveriges befolkning betaltjänsten Swish och 73% använder Mobilt BankID. Så kanske siffrorna pekar på att vi är på väg mot den kort- och kontantlösa vardagen?

Vad är mobila betalningar?

Mobila betalningar kan sammanfattas som köp som görs med hjälp av appar eller andra tekniska lösningar som finns i din mobil. Det finns en rad varianter, låt oss titta närmre på några.
Swish är en app som du laddar ner till din telefon och som möjliggör snabb överföring mellan bankkonton. Swish har också börjat dyka upp som betalningsalternativ både i fysiska butiker och hos e-handlare.

Samsung Pay och Apple Pay är samarbeten mellan mobiltillverkare, banker och kortutgivare, där de inbyggda apparna möjliggör kortlösa betalningar med mobilen i både fysiska butiker och e-handel.

Flera café- och restaurangkedjor har utvecklat appar, som även innehåller betallösningar. Exempel är t.ex. Espresso House som har en app där du samlar poäng för varje köp du gör via appen och restaurangkedjan Pinchos där allt från bokning av bord, beställning av mat och betalning görs via appen. Ytterligare exempel på en tidig, nytänkande betallösning med app i fokus var taxibolaget Uber.

Hur funkar det?

För de mobila betalningarna ser så klart den bakomliggande tekniken olika ut beroende på tjänst.
Swish fungerar genom att ditt mobilnummer kopplas ihop med ditt bankkonto, överföringen görs via bankgirots tjänst ”betalningar i realtid” och säkerheten garanteras genom att du måste legitimera dig med Mobilt BankID. Här gäller det att hålla koll på mottagarens mobilnummer för att pengarna ska hamna rätt.

Appar av typen Samsung Pay och Apple Pay innebär att du digitaliserar dina kredit- och betalkort. Informationen på kortet krypteras och skickas mellan mobil och kortläsare via tekniken NFC (samma som ”blipp-kort”) eller MST (samma som för kort med magnetremsa).  Beroende på köpesumma och hur många köp du gjort inom en viss tid kan du också behöva verifiera ditt köp på kortläsaren med PIN-koden för ditt kort.
Betal-apparna kan lagra flera kort och fungerar utan internetanslutning.
Tappar du din mobil räcker det att spärra korten i telefonen via ”hitta min mobil” eftersom kortinformationen inte ligger sparad i appen. Läs mer på Samsung Pay

Betala med klockan, örhänget eller vill du bli ”chippad”?

Utvecklingen med nya mobila betalsätt rasslar fram i en rasande fart. Flera klocktillverkare jobbar med att anpassa sina klockor för att hantera mer än att visa tid. Smarta smycken som är mer än bara bling är också här för att stanna. Det enda som begränsar utvecklingen av wearables är fantasin, speciellt eftersom det finns ett krav att alla kortläsare på den svenska marknaden ska stödja NFC-tekniken år 2020.
I Sverige är ca 2000 människor chippade. Ett litet chip placeras under huden och kan sedan kopplas ihop med olika tjänster. Till exempel kan du redan ha ditt medlemskort till gymmet eller din tågbiljett på ditt chipp. Och inom kort kanske det enda du behöver göra för att betala är att bli ”blippad”.

Är du redo att ta steget in i framtiden och lämna plånboken hemma?

Kreditkortet – din kompis på resan

Rätt försäkrad på vägarna

Vill du betala med fingret, pulsen eller ögonen?