Så funkar den nya miljöbonusen för båtmotorer

Elfordonspremien för cyklar och mopeder blev en succé. Nu kan även den som vill byta till en eldriven båtmotor få tillbaka upp till 10 000 kronor.

I skrivande stund har över 50 000 ansökningar om elfordonspremien skickats in och 3 000 nya  kommer in varje vecka. Premien som infördes i början av 2017 ger dig som köper en elcykel, elmoped eller elmotorcykel 25 procent av inköpssumman tillbaka, med 10 000 kronor som maxgräns.

Från och med måndag den 16 juli gäller även premien eldrivna utombordare. Regeringen hoppas att  det ska leda till att en del av de 200 000 tvåtaktsmotorer som driver svenska småbåtar ska bytas ut.

Vi måste snabba på skiftet från smutsiga, ineffektiva och bullriga förbränningsmotorer till rena tysta och effektiva elmotorer, säger klimatminister Isabella Lövin i ett uttalande.

Samtidigt utökas summan som öronmärkts till elfordonspremien med 45 miljoner och blir totalt 395 miljoner kronor i år.

I ett tidigare förslag skulle premien bara omfatta eldrivna båtmotorer med över fem hästkrafter. Det möttes av kritik eftersom så starka motorer är dyra och relativt ovanliga på marknaden.

Sedan det färdiga förslaget presenterats står det däremot klart att det gäller alla eldrivna  utombordare med en effekt på över 1 000 watt (ungefär 1,3 hästkrafter) och att även batterier kan räknas in. Förutsättningarna är bland annat att motorn är CE-märkt, att du är över 18 år och folkbokförd i Sverige.


Bra att veta är att du som redan ansökt om elfordonsbidrag för en eldriven cykel, moped eller motorcykel inte kan söka även för båtmotor eftersom du bara kan nyttja bidraget en gång per person.

Naturvårdsverket rekommenderar den som vill söka premien att göra det digitalt för att få kortare handläggningstid och pengarna på kontot snabbare.

Ecster Privatlån

Med privatlån från Ecster kan du låna till vad du vill – till exempel en eldriven båtmotor.

Läs fullständiga villkor och ansök här!

Expertens tips inför båtköpet

Expertens tips inför båtköpet

Perfekt läge att köpa elmoped

Perfekt läge att köpa elmoped

Skaffa elcykel och få hjälp med trampet

Skaffa elcykel och få hjälp med trampet