Gå direkt till innehåll

Lyft hemmet med rätt belysning

Ljus påverkar inte bara vad vi ser, utan också hur vi mår. Därför är ett av de bästa sätten att öka mysfaktorn i ditt hem och samtidigt göra det mer funktionellt att tänka till runt vilken belysning du har. Här får du tre tips.

1. Blanda ljuskällor

Du kanske inte vill ha samma belysning när du dammtorkar som när du myser framför en film, så om du vill få till ljus som går att variera efter situation och årstid är det smart att satsa på flera ljuskällor i ett och samma rum. Lampor med skärmar och inte allt för starka ljuskällor som du placerar på flera platser i rummet är ett sätt att ge rummet liv. Testa också att placera lamporna på olika höjder. En lampa med riktat ljus kan också bidra med stämningsljus om ljuset får reflekteras mot en vägg eller ett hörn.

2. Låt inte uttagen styra

Det är lätt falla in i ett mönster där du möblerar efter var uttagen råkar finnas. Det gäller inte minst taklampor, där du ofta behövt kompromissa mellan att placera lampan precis där du vill ha den och att borra och dra kabel i taket. Nu finns det däremot lösningar som låter dig förflytta taklampan steglöst, utan några ingrepp i själva taket och som dessutom själva är snygga inredningsdetaljer i sig. Ett exempel är svenska Vrida, en arm som låter dig flytta taklampan efter möblerna i ställlet för tvärtom.

3. Skaffa smarta lampor

Det finns i dag flera system med lampor som du kopplar upp mot ditt trådlösa nätverk i hemmet. Nu kan du anpassa varje ljuskälla, dimma utan att installera dimmers och tidsinställa scheman för olika tider på dygnet. Att komma hem efter jobbet eller skolan till en redan upplyst hall är ganska trevligt, inte minst under den mörka årstiden. Eftersom systemen baseras på moderna LED-lampor är det också en energieffektiv lösning.

Eltjuvarna som knaprar mest på plånboken

Ligg steget före ID-kaparna