Gå direkt till innehåll

Ligg steget före ID-kaparna

Stulna identiteteter som används för att beställa varor eller ta lån i någon annans namn blir allt vanligare. Och semestertider är mumma för ID-kaparna, eftersom många är bortresta och inte har riktigt samma koll på brevlåda och ekonomi. Men ligg lugnt i hängmattan – här är några enkla saker du kan göra.

Så jobbar ID-kaparna

För att ligga steget före ID-kaparna är det bra att känna till ungefär hur ett bedrägeri går till. Ofta siktar ID-kaparna in sig på personer med ordnad ekonomi och hög kreditvärdighet. De flesta kapningar utgår från personnumret, som är lätt att få tag i eftersom det är en offentlig uppgift i Sverige.

En del kapningar startar med att någon vittjar din post. Det sätter låsbar låda stopp för.

Vanligtvis inleds bedrägeriet med att ID-kaparen gör en adressändring för att få kontroll över den kapades post. Efter det är det enkelt att beställa kreditkort, handla varor mot faktura, ta blancolån eller till exempel teckna telefonabonnemang i den drabbades namn. Först när fakturor och inkassokrav börjar komma ändras adressen tillbaka och det är då den drabbade upptäcker att något har hänt.

3 saker du kan göra

  1. Spärra obehörig adressändring
  2. Sätt lås på brevlådan
  3. Skaffa ID-skydd

Det här kan du göra själv

Det är svårt att skydda sig helt mot identitetsstöld, men med några enkla åtgärder går det att både förebygga och framförallt upptäcka bedrägeriförsök i tid.

1. Spärra obehörig adressändring

En sak som många inte vet om, är att det går att välja att Skatteverket bara ska godkänna adressändring som görs med e-legitimation. En enkel åtgärd som inte kostar något extra och som sätter stopp för en av kaparnas favoritmetoder. Du kan själv spärra obehörig ändring av din adress hos Skatteverket

2. Sätt lås på brevlådan

Du kan också förhindra att någon obehörig rotar runt bland din post genom att sätta lås på brevlådan eller skaffa en ny som går att låsa. Hitta en modell som passar dig på Pricerunner eller där du själv brukar leta upp prylar till bra pris.

3. Skaffa ID-skydd

UC ID-Skydd är en tjänst från kreditupplysningsföretaget UC där du får sms eller mejl inom 24 timmar när någon uppgift i din kreditupplysning hos UC ändras. Det gör att du kan handla snabbt om någon till exempel försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn. Du varnas också om någon försöker ändra din folkbokföringsadress.

Erbjudande - ID-skydd för 69 kr/mån

Med UC ID-Skydd ökar du chansen att upptäcka bedrägeriförsök i tid och får snabb hjälp om det trots allt sker. I tjänsten ingår telefonsupport dygnet runt och hjälp att:

  • Sätta bedrägerispärr
  • Bestrida oriktiga fakturor
  • Ta bort orättmätiga kreditanmärkningar

Som kund hos Ecster betalar du bara 69 kr/mån (ord. pris 89 kr/mån)

Beställ ID-skydd till förmånligt Ecster-pris här

Fem tips för ett lyckat renoveringsprojekt

Rätt försäkrad på vägarna

Fem smarta tips för att undvika en elprischock