Gå direkt till innehåll

Här är era bästa spartips

Ett sätt att få mer pengar över till det som är roligt är att göra smarta val som spar slantar i vardagen. Vi efterlyste de bästa tipsen från Ecsters kunder – här är vinnarna.

1. Rensa ur och låt fantasin flöda

Ronny tipsar om att göra en rejäl rensning av kyl, frys och skafferi, samtidigt som ni skriver upp alla varor ni har hemma. En lista för kylen, en för frysen och en för skafferiet:

För oj vad inköp vi har sparat på varor som vi inte visste att vi hade och samtidigt har vi kunnat använda massor av varor innan utgångsdatumet som vi tidigare skulle ha slängt. Det roliga är också att vi har blivit tvingade att vara kreativa och mixa varor och letat recept som vi inte tidigare har gjort.

 

2. En tävling där alla vinner

Kicki har hittat ett sätt att tävla med sig själv i att hålla ner elkonsumtionen. För att göra detta behöver du ha en app från ditt elbolag där du kan följa konsumtionen:

”Där ser jag direkt när det går åt fel håll och kan tänka till innan vi torktumlar för mycket. Det blir också lite tävling att hålla sig under fjolårets förbrukning varje månad. Finns helt klart massor med pengar att tjäna på detta.”

 

3. Skala ner matsvinnet

Marie vill tipsa dig om ett sätt att göra goda snacks av sådant som du annars skulle ha slängt bort. Se bara till att allt är noggrant sköljt först:

”Vi sparar mycket genom att göra chips av alla grönsaksskal. Bara att baka i ugn med lite olja och/eller salt och kryddor. Vi gör också snacks av fruktskal genom att torka i ugnens eftervärme med öppen ugnslucka.

De här tre tipsen belönas med varsitt exemplar av boken Portionen Under Tian av Hanna Olvenmark.

Ett stort tack till er och till alla andra som kom in med tips och inspiration!

Mat du kan laga för under tio kronor

Eltjuvarna som knaprar mest på plånboken

6 svinn-smarta tips som sparar både pengar och miljö