Gå direkt till innehåll

Ladda hemma – det här behöver du veta

Nästan var tredje bil som säljs i Sverige har laddsladd. Oavsett om din bil är en laddhybrid eller ren elbil behöver du ha rätt utrustning hemma för att göra ditt bilägande så grönt, bekvämt och ekonomiskt som möjligt. Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta om laddboxar och hemmaladdning.

Varför behöver jag en laddbox?

Även om många bilar går att ladda ur vanligt eluttag bör det bara ske korta stunder under uppsyn, enligt Elsäkerhetsverket. Förutom att det tar längre tid att ladda bilen i det vanliga jacket innebär det en högre risk för överhettning och brand och därför avråds från att ladda bilen under natten i ett vanligt uttag. En laddbox innehåller en rad funktioner som optimerar laddningen av din bil och som samtidigt skyddar både huset och bilen.

Vem kan skaffa laddbox?

Om du bor i ett hus som du äger med hyfsat ny el är det antagligen inga hinder. Har du ett hus med äldre installation är det inte säkert att elsystemet klarar av det. Då är det viktigt att ta in en elektriker som ser över och förbereder för den ökade belastningen. Bor du i bostadsrätt måste installation av laddboxar beslutas av föreningens styrelse.

Laddbox från 539 kr/mån i 24 mån

Med en laddbox från Enwell får du en lösning som är rätt dimensionerad för dina behov och med smarta funktioner som gör ditt laddbara liv enklare. Laddboxarna har också dynamisk lastbalansering som både skyddar huvudsäkringen i ditt hem och gör laddningen optimal.

Du kan också välja att delbetala din laddbox via Ecster, från 539 kronor i månaden (räknat på en kredit på 24 månader, rak amortering och kreditbelopp 11 500 kr).

Läs mer på enwell.se/ecstertipsar

Villkor för delbetalning:

  • Ränta: 0%
  • Uppläggningsavgift 495 kr.
  • En administrativ avgift på 39 kr/månad.
  • Effektiv ränta vid 11 500 kronor och 24 mån löptid är 12,15 %.
  • Totalt belopp att betala vid kredit på 11 500  kronor uppgår till 12 931 kr. Kreditkostnad 1 431kr 
  • Kreditgivare är Ecster AB.

Hur väljer jag rätt box?

Vilken box som passar beror på hur stort behov du har av att ladda snabbt och ofta. Vissa laddboxar laddar två mils körning per timme medan andra ger mer än tio mil på samma tid. Avancerade boxar har också funktioner som kan kosta i första läget men spara pengar på sikt, till exempel smart laddning som "tankar" när elen är som billigast.

Vad kostar det att ladda?

Vad det kostar att ladda och köra bilen beror bland annat på hur stort batteri din bil har, hur mycket el den drar och såklart elpriset. I en uträkning som Allt om Elbil gjort landade kostnaden för två vanliga elbilar på 140 respektive 100 kronor för en "full tank" hemma. Det innebär en milkostnad på i runda slängar 2–3 kronor.

Vad kan jag få för stöd?

Från och med 2021 får du dra av hela 50% av kostnaden för både laddbox och installation enligt det så kallade Grön teknik-avdraget. Eftersom du kan få tillbaka upp till 10 000 kronor är det ett bra tillfälle att passa på och skaffa en box som är framtidssäkrad och har lite mer kapacitet och funktioner än vad du behöver just här och nu.

Välj rätt värme och kyla till huset

Eltjuvarna som knaprar mest på plånboken

Fem anledningar att investera i solpaneler