Gå direkt till innehåll

Kreditkortet – din kompis på resan

Vare sig du ska åka till Gotland, Mallorca eller Bahamas är ett kreditkort i plånboken något som kan underlätta för dig. Med rätt kreditkort kan du maxa reseförsäkringen, slippa dyra växlingsavgifter och få koll på dina semesterutlägg. Här har vi samlat fem bra tips.

1. Kompletterande reseförsäkring – värt att kolla upp

Tänker du betala för din resa med ett kort, kolla ifall kortet har en kompletterande reseförsäkring. I vissa kort ingår reseförsäkring med avbeställningsskydd som gäller när du betalar hela eller en del av resan med kortet. Det kan vara så att du har ett reseskydd i din hemförsäkring, men det är oftast inte heltäckande. En kompletterande reseförsäkring på kreditkortet kan ge dig ett bättre skydd.

Att spara villkoren kan vara smart

Innan du beställer resan kan det vara bra att läsa på villkoren för reseförsäkringarna både för kortet och hemförsäkringen så du vet vilket skydd du har. Om du sparar ner villkoren och kontaktuppgifterna lättillgängligt slipper du lägga tid på att leta upp det när du är på resande fot. Har du koll på villkoren slipper du dessutom köpa till dyra reseförsäkringar som många resebolag erbjuder.

När du planerar din resa, glöm inte se över vilket reseskydd du har.

2. Extra kort ger extra trygghet

Det är bra att ha fler kort med på resan, till exempel ett kort kopplat till ditt lönekonto och ett kreditkort. Om du har med dig ett kort som är knutet till ditt lönekonto så se till att du inte har så mycket pengar på det. Logga in på din bank och flytta över mer pengar vid behov istället.

Få bättre koll på dina köp

På resan kan det vara bra att använda kreditkortet som ditt första kort. Kortköpen betalar du oftast nästkommande månad. Och du samlar alla köp på en faktura och får bra koll på dina semesterutlägg. Många kreditkort har en app kopplad till sig så du kan logga in och se hur du ligger till.

3. Välj lokal valuta när du betalar

Valutakurser kan vara svåra att förhålla sig till. Ofta när man köper något eller betalar på restaurang så är det ett stressmoment att räkna om från den lokala valutan till svenska kronor. Det är ganska vanligt att du får frågan om du vill betala med ditt kort i svenska kronor eller i landets lokala valuta. Visst är det bekvämt att få köpet omräknat från lokal valuta till svenska kronor men ofta blir det billigare om du väljer att betala i den lokala valutan. Det är nämligen butiken eller restaurangen själv som sätter valutakursen och följden blir oftast att kursen blir avsevärt högre. De butiker och restauranger som erbjuder denna tjänst är skyldiga att informera om dina val och de kan inte neka dig att betala i lokal valuta.

Lokal valuta smartast även i bankomaten

Det är även bra att välja lokal valuta när du gör bankomatuttag. Men tänk på att på bankomatuttag tillkommer ofta avgifter från din bank.

Välj lokal valuta på restaurangen och i bankomaten.

Skaffa en valutakonverterare att ha i fickan

Innan din resa kan det vara bra att ladda ner en valutakonverterare till din telefon så slipper du stressen när du ska betala. Ett apptips är XE som finns för både iPhone och Android. Då kan du i lugn och ro konvertera dina köp eller restaurangbesök. Se till att uppdatera valutakurserna i appen innan avresan och lite då och då under din resa så du har den senaste kursen.

4. Gör det svårare för kortbedragaren

Det är viktigt att tänka på hur du använder ditt kort på resa. Till exempel är risken att råka ut för skimming vanligare utomlands. Skimming innebär att ditt kort blir kopierat och kan användas av andra personer. Det är framför allt i två situationer du behöver vara lite extra vaksam; på restaurangen/baren och vid bankomaten.

Är du på en restaurang eller bar, se till att betala direkt varje gång du handlar och håll ditt kort under uppsikt. Lämna inte in kortet i baren och låt inte personalen gå iväg med det.

Var försiktig med att lämna ifrån dig kortet på restaurangen.

Håll koll på koden

I bankomater utomlands är det bra att vara extra vaksam. Ta inte ut kontanter om du blir misstänksam när du ser bankomaten och tycker att den ser konstig ut. Leta istället upp en annan bankomat. Även om du inte ser något misstänkt med bankomaten, tänk på att skydda din kod när du knappar in siffrorna.

Skulle du ändå bli skimmad så ta kontakt med kortutgivaren och berätta om vad som hänt. Ofta får du tillbaka pengarna om du inte agerat oaktsamt med ditt kort och dina uppgifter.

5. Spara numret till spärrtjänst

Det kan kännas självklart men det är vanligt att glömma bort att spara ner nummer till spärrtjänst/er för dina kort. Skulle olyckan vara framme vill du kunna agera snabbt och spärra kortet.

Hoppas att du fått med dig ett par bra tips som kan underlätta ditt resande.

Betala med mobilen? J-app nu är det möjligt

Nu är det skoterkvinnornas tur

Fem resmål där kronan räcker lite längre