Gå direkt till innehåll

Sugen på motorcykel? Tänk på det här

Finns det något som slår frihetskänslan av att susa fram på en kurvig landsväg en sommardag? Men motorcykeln kan också vara ett praktiskt alternativ för jobbpendlaren. Kort sagt: Vem du är styr vilken hoj du bör välja.

Ecster har tagit hjälp av Yamaha-center i Stockholm för några enkla tips för den hojsugne. Här är några saker du kan tänka på.

Vad ska du ha motorcykeln till?

Kanske den viktigaste frågan av alla. Har du planerat en längre resa i ur och skur kanske en adventure-maskin med bra vindskydd, kåpor och sidoväskor är rätt val. Men om du som många nybörjare mest tänkt dig ut och åka när vädret tillåter finns andra alternativ.

– Något som är väldigt populärt nu är så kallade ”naked bikes”. Det är lätta smidiga maskiner utan kåpor som även ligger bra till försäkringsmässigt, säger Patrik de Vos, vd på Yamaha-center i Stockholm.

Du måste inte heller välja den största motorcykel ditt kort tillåter, även om det är frestande. Att börja med en hoj med färre kubik och mindre prislapp innan du vet vilka behov du har är ingen dum strategi.

Vad får det kosta?

Att ha en budget för vad ditt MC-köp får kosta är viktigt för att du ska kunna njuta av ditt nya liv som hojåkare. Om du som många väljer att finansiera ditt köp har kreditgivaren skyldighet att se till att du får en månadskostnad som din ekonomi klarar av.  Men titta också på andra kostnader än själva finansieringen.

Försäkring är en betydande utgift för många MC-åkare och kan variera mycket utifrån din ålder, var du bor och såklart också vilken motorcykel du äger.

Även om du kör ”naked bike” behöver du vara rejält påklädd. MC-ställ, ryggskydd och skor –  listan på nödvändiga tillbehör kan göras ganska lång. Ta reda på hur mycket alla tillbehör kommer att kosta och lägg till det i kostnaden för motorcykeln – du vill inte snåla på säkerheten. 

Var redo för hojlivet med lånelöfte

Oavsett vilken hojåkare du är blir MC-affären enklare när du har koll på din budget. Med lånelöfte från Ecster vet du vad din ekonomi tillåter – redan innan du ger dig ut i butik eller MC-mässa. Lånelöftet är inte bindande och du får oftast svar direkt.

👉 Ansök här


Hur många hjul ska den ha?

”Två!”, kanske känns som det spontana svaret här, men att en motorcykel har två hjul är inte längre en självklarhet. Något som blivit populärt de senaste åren är hojar med två hjul fram och ett bak. Att du får köra dem med vanligt B-körkort är en poäng med trehjulingen, men många pendlare lockas också av en ökad känsla av trygghet på vägarna.

– Upplevelsen är egentligen densamma, enda stora skillnaden är att du får ett mycket bättre grepp på framhjulen, säger Patrik De Vos.

 

Ska jag köpa nytt eller begagnat?

Precis som med bilar, möbler eller egentligen vad som helst du kan köpa för pengar finns för- och nackdelar med både nytt och begagnat.

– Om du köper nytt har du helt andra valmöjligheter och kan utrusta hojen precis som du vill medan du får ta vad som erbjuds om du köper begagnat. Fördelen med begagnat är att du kanske inte tappar lika mycket pengar i andrahandsvärde, säger Patrik De Vos.

Ett tips är att välja en motorcykel från en känd och etablerad tillverkare och undvika de mest udda fåglarna på marknaden. Det kan göra att du har fler potentiella köpare och får bättre betalt den dag du tänker sälja cykeln vidare.

Köpa begagnad bil – tänk på det här

Tre saker du kan använda privatlån till

Det här har du rätt till om flyget är försenat