Gå direkt till innehåll

Hur väljer jag rätt storlek på bilen?

Det är många val vi ställs inför när vi ska köpa bil. Märke, drivmedel, vad får den kosta? Hur stor ska den vara? I många fall kan en mindre bil faktiskt ticka alla boxar.

Ett genomsnittligt hushåll i Grekland eller Portugal består av 2,8 personer. I Sverige är motsvarande siffra runt 2. Det kanske borde innebära att vi kör mindre bilar här än i Sydeuropa, men du behöver bara titta ut genom bilrutan för att se att så inte är fallet. 

– Det handlar mycket om tycke och smak, snarare än behov och funktion. Dessutom har vi haft två biltillverkare som fokuserat på större bilar. Infrastrukturen lär vara en faktor också, vi i Sverige tenderar att ha ganska rymliga vägar, parkeringar och städer för just bilar, säger Magne Nilsson, biltestare på bilmarknadsplatsen Wayke.

Du kan faktiskt tjäna mycket på att gå ner en storleksklass, utan att behöva välja bort särskilt mycket. En mindre bil är ofta billigare att köpa och försäkra och kan ge mer svängrum på trånga parkeringar. Att mindre bilar är bättre för miljön är svårt att säga generellt, men de använder ofta mindre drivmedel och mindre resurser vid tillverkning.

Så hur ska du veta vilken storlek som passar? Börja med att fundera över vilka behov du faktiskt har i din vardag och inte vilka behov du kan tänkas ha i extremfallen. Motiverar vardagens behov verkligen en dyrare och törstigare SUV eller kombi, eller skulle 99 resor av 100 kunna göras med en mindre bil?

– Det bästa sättet för att hitta rätt är att lägga sina förutfattade meningar åt sidan och göra ordentlig efterforskning säger Magne Nilsson.

Lånelöfte – första steget i bilaffären

Oavsett hur stor bil du väljer blir bilaffären enklare när du har koll på din budget. Med lånelöfte från Ecster vet du vad din ekonomi tillåter – redan innan du provkör. Lånelöftet är inte bindande och du får oftast svar direkt.

Skaffa lånelöfte nu

 

Ett bra tips är att ta med de saker du vill få plats med till bilhandlaren. Spelar du golf? Ta med din längsta golfklubba. Har du små barn? Ta med bilbarnstolen och barnvagnen.

– Det kan vara svårt att förstå vad ett bagageutrymme på 370 liter faktiskt betyder i verkligheten, så kolla runt på internet efter bilder och kolla videos på Youtube. Då blir det enklare att göra en rättvis bedömning och man kan överraskas vilka modeller som faktiskt klarar stora laster,

Säkerheten är en annan anledning till att många väljer en större bil, men det kan vara lätt att överskatta hur mycket säkrare en större bil är än en mindre.

– Många har uppfattning om att en större bil alltid är säkrare, vilket inte är fallet. Intressant och förvånande var att halvkombin Mercedes A-klass var den säkraste bilen organisationen Euro NCAP testade under 2018, säger Magne Nilsson.

Hur modern bilen är och vilka säkerhetssystem den har spelar större roll och om du har en budget för ditt bilköp kanske du kan få en nyare, mer välutrustad bil som är storleken mindre, för samma pengar som en större och äldre.

Men även om det räcker med en mindre bil i 99 fall av 100 behöver du ju lösa behovet den där hundrade gången. Hur gör du då?

Att hyra bil när du redan äger en kan verka bakvänt, men det kan faktiskt vara den bästa lösningen för tillfälliga behov av till exempel lastutrymme eller fyrhjulsdrift.

– Det behöver inte bara gå att motivera ekonomiskt, utan kan även ge möjligheten att välja och använda dubbfria däck anpassade för stan och vardagen och dubbdäck för fjällen med hyrbilen, säger Magne Nilsson.

Köpa begagnad bil – tänk på det här

Så gör du det ekonomiskt smartaste bilköpet

Fem heta campingtrender just nu