Gå direkt till innehåll

Vågar jag köpa en begagnad elbil?

Dyrare bensin och omsorg om klimatet är två anledningar att titta på alternativ till bensin- och dieselbilar. Hybrider och elbilar har funnits ett antal år nu och utbudet på begagnat-marknaden är stort. Men finns det något du bör tänka på när du köper elbil eller hybrid begagnat? Vi tog hjälp av Magne Nilsson, testare på bilmarknadsplatsen Wayke för att reda ut.

Vad är egentligen en ”miljöbil”?

Begreppet ”miljöbil” har använts lite annorlunda genom åren och bland annat innefattat bränslesnåla bilar som drivs helt med diesel eller bensin.

– I dagsläget menas generellt sett bilar som drivs helt med förnyelsebar energi eller bilar som drivs med förnyelsebar energi tillsammans med fossila bränslen, säger Magne Nilsson.

Vad är fördelar och nackdelar med de olika typerna?

Alla typer av miljöbilar har sina för- och nackdelar. För rena elbilar är en utmaning att det är långt mellan laddstationerna och att det tar tid att ladda batteriet, i alla fall jämfört med att tanka.

– Problemet med hybrider är att du fortfarande förlitar dig på fossilt bränsle och framför allt har undersökningar visat att många slarvar med att ladda sin laddhybrid och enbart kör på fossilt bränsle, vilket minst sagt är kontraproduktivt, säger Magne Nilsson.

"Elbilar och laddhybrider har den senaste tiden inte minskat i värde snabbare än motsvarande fossilbilar"

När kan jag tjäna på miljöbil rent ekonomiskt?

Det behöver inte vara så svårt att räkna ut. Ta reda på kostnaden för miljöbilen du är intresserad av och jämför med kostnaden på motsvarande fossilbil. För att veta om det lönar sig ekonomiskt behöver du sedan ta med bränsle och eventuella skattelättnader i beräkningen. På samma sätt kan du också jämföra mellan hybrider och rena elbilar.

– Generellt brukar rena elbilar bli den bästa affären för de som kör mycket. Det handlar då inte bara om lägre drivmedelskostnad, utan faktiskt också att elbilar bygger på en enklare teknik och kräver mindre service och underhåll, säger Magne Nilsson.

Lånelöfte från Ecster – en bra början på din bilaffär

Oavsett om du väljer elbil eller hybrid är första steget i din begagnat-affär ett lånelöfte från Ecster. Med lånelöftet vet du vad du får låna och till vilken kostnad, redan innan du uppsökt bilhandlaren.

Lånelöftet är inte bindande och räcker i en månad.

https://bit.ly/2EAP73m

Hur ser begagnat-marknaden ut?

I dag behöver du inte vara så rädd för att el- eller hybridbilen du köper snart ska kännas uråldrig och rasa i värde, menar Magne Nilsson. Utvecklingen går framåt, men bilbranschen har i dag kommit så långt att de flesta modellerna har en räckvidd som fyller de flestas behov.

– Elbilar och laddhybrider har den senaste tiden inte minskat i värde snabbare än motsvarande fossilbilar. Om man ser till utvecklingen av miljömedvetenhet lär efterfrågan inte heller minska.

 Är det något jag ska tänka på extra just när det gäller begagnad el- eller hybridbil?

– Förutom det uppenbara, som gäller för alla sorters bilar, det vill säga miltal och skick, är det egentligen bara en stor faktor som gör skillnad. Du behöver vara noga med att tänka på kapaciteten i batteriet och att räckvidden den möjliggör räcker för dig.

Hur väljer jag rätt storlek på bilen?

Köpa begagnad bil – tänk på det här

Rätt försäkrad på vägarna