Gå direkt till innehåll

Köpa begagnad bil – tänk på det här

Sparka på däcken och glänta på motorhuven, sen är det klart. Eller? Jessica Malmgren på bilauktionsfirman KVD vet exakt vad du behöver ha koll på inför köpet av en begagnad bil.

Hitta bilen som passar dina behov

Det första att fundera över när det är dags att byta bil är förstås att bli klar över vilken slags bil man är ute efter. Här gäller det att låta det primära behovet styra, menar Jessica Malmgren, PR- och kommunikationsansvarig på bilauktionsfirman KVD.

- Behovet är nummer ett. Vad ska man ha bilen till i första hand? Är det fram och tillbaka till jobbet eller är det långkörningar? Behöver en ny barnvagn få plats i bagageutrymmet? Det är det primära behovet man ska låta styra valet av bil.

Få koll på ägandekostnaden

Prio två är det ekonomiska perspektivet, enligt Jessica Malmgren. Och då gäller det att inte bara tänka inköpspris, utan vad bilen får kosta i månaden. Det är viktigt att tänka på bilen som en kostnad och inte en investering, menar hon.

- Det man behöver räkna in är bland annat lån, försäkring, skatt, service och drivmedel. I appen Bilpriser.se kan man få en snabb uppskattning genom att skriva in registreringsnumret på den bil man är intresserad av. Då får man också veta marknadsvärdet på bilen så att man vet vad som är ett rimligt pris att betala när det är dags för köp.

Gör smartaste valet

Generellt är det smartast att köpa en bil som är tre år gammal. Då har den tappat upp till hälften av värdet. Efter det planar värdeminskningskurvan vanligtvis ut.

”En tre år gammal bil är ofta ett smart köp”

- En tre år gammal bil har också många mil kvar och risken för problem är mindre än med en gammal bil. Men det är förstås en tumregel och ingen garanti, säger Jessica.

Fundera igenom de viktigaste sakerna att kolla innan du åker och tittar på bilen.

Fem saker att fokusera på när du tittar på en begagnad bil

Vad behöver man ha koll på när man åker och tittar på en bil då? Ja, om bilen är testad av en oberoende aktör är det en stor fördel, eftersom en professionell tekniker har granskat bilen. Annars är det här några bra saker att lägga fokus på.

  • Äger säljaren verkligen bilen? Om inte kan man få stora problem.
  • Är mätarställningen rimlig?
  • Är bilen servad med bra intervaller? Det påverkar andrahandsvärdet och ger dig en uppfattning om bilen tagits väl hand om. Ta reda på biltillverkarens rekommenderade intervaller.
  • Kolla alla funktioner i bilen. Går rutorna att öppna, funkar stereon med mera.
  • Kolla att bromsarna är okej, om det finns rost eller skador eller om bilen läcker olja.
”Kom ihåg att kolla mönsterdjupet på extradäcken”

Finns det någon detalj som är lätt att glömma som köpare?

- Kom ihåg att kolla mönsterdjupen på extradäcken. Nöj dig inte med att säljaren säger att det till exempel ingår vinterdäck. Om de är för slitna behöver du ändå köpa nya och det blir en stor kostnad. Det kan också vara bra att känna till att du har rättigheter genom konsumentköplagen om du handlar bilen hos ett företag, tipsar Jessica.

Lycka till med din bilaffär!

Billån hos Ecster

Med Ecsters billån kan du välja mellan att ha en fast månadskostnad eller att betala lite mer i början och mindre vartefter lånet betalas av. Du kan också använda en inbytesbil som kontantinsats. Här kan du läsa mer om Ecsters billån.

Fem tips för ett lyckat renoveringsprojekt

Städa bort onödiga utgifter

Så gör du det ekonomiskt smartaste bilköpet