Gå direkt till innehåll

Expertens tips inför båtköpet

Att köpa båt handlar om att förverkliga drömmar. Hur gör man en trygg och lyckad båtaffär? Den frågan ställde vi till Ulf Jarlerud, ordförande på båtbranschens riksförbund Sweboat.

Att köpa eller sälja en båt är ofta mer än en vanlig affär. För köparen kan det handla om att förverkliga en dröm och att göra en stor investering, samtidigt som det kan vara svårt att avgöra båtens skick. För säljarens del kan det handla om att göra sig av med en gammal trotjänare som man lagt ner både tid, kärlek och pengar på. Bäddat för trubbel kan man tycka. Men det finns sätt att bättra på oddsen för att göra en bra och trygg båtaffär.

Sajt för tryggare båtaffärer

För några år sedan sjösatte branschorganisationen Sweboat sajten Sökbåt.se för att ge både säljare och köpare en tryggare handelsplats.

- På Sökbåt.se är de flesta båtarna varudeklarerade och alla handlare är medlemmar i Sweboat. Det innebär bland annat att de måste följa Allmänna reklamationsnämndens beslut om det skulle bli en tvist, säger Ulf Jarlerud.

Reglerna gäller alla annonsörer på Sökbåt.se, även de företag som erbjuder finansiering för båtköpet.

- Det ger en större trygghet både för köpare och säljare. Vi ser en trend nu att allt fler väljer att sälja sina båtar via båthandlare eller båtmäklare.

En lite äldre båt kan vara ett smart val - om den tagits väl om hand.

Så gör du smartaste begagnatköpet

Förutom tryggheten i köpet vill man förstås gärna göra ett klipp. Och då kan det vara bra att ställa in siktet på lite äldre båtar, menar Ulf Jarlerud.

- Just nu är det köpläge på äldre båtar, mer än tio år. Där kan man få en bra båt till ett bra pris eftersom det inte är lika stor efterfrågan som på nyare begagnade objekt.

”Den stora grejen är att kolla upp båten ordentligt”

Med en båt är det lite skillnad från till exempel ett bilköp eftersom en båt inte slits på riktigt samma sätt. Det går inte att kolla på miltal och sådana saker och en plastbåt kan i princip hålla hur länge som helst. Men det beror på hur väl den tagits om hand genom åren.

- Därför gäller det förstås att kolla upp båten ordentligt, speciellt om man köper en lite äldre båt, poängterar Ulf Jarlerud.

Följ med och se hur en besiktningsman jobbar i den här filmen från Upptäckbåtlivet.se och Hamnen.se

Satsa på en granskad båt

Ett sätt är att låta en oberoende besiktningsman gå igenom båten. Då kommer eventuella brister i dagen och kan åtgärdas innan köpet, eller vara en hjälp när man kommer överens om ett rimligt pris. Köper du båten privat, till exempel via Blocket, kan du anlita en besiktningsman själv. På batbesiktningsmannen.org hittar du auktoriserade besiktningsmän över hela Sverige. Om du köper båten hos en båthandlare, håll utkik efter en båt som är varudeklarerad eller fråga om båten har gåtts igenom av en neutral besiktningsman.

- Den stora fördelen med att köpa sin båt hos en båthandlare är också att man har stöd i konsumentköplagen och kan gå tillbaka till handlaren om man av någon anledning inte är nöjd med sitt köp, säger Ulf Jarlerud.

Vad är det mer man bör tänka på i samband med båtköpet?

- Se till att ha klart med båtplats innan du skaffar båten. Här är det stora skillnader i landet hur lätt eller svårt det är att få tag i en plats. Fundera också över om du vill ha nära till båten eller om du hellre tar dig en bit för att komma snabbare ut på öppet vatten.

Delat båtägande – dubbelt så kul, hälften så dyrt?

Något som kommer mer och mer är delat båtägande, där man går ihop om köpet och även delar på kostnader och skötsel av båten. Det är förstås en fördel ekonomiskt och kan vara ett roligt gemensamt projekt.

- Man kan tänka på det lite som att äga en sommarstuga ihop. Kul, men bra att komma överens om hur saker ska skötas och att upprätta ett avtal att falla tillbaka på om man skulle bli oense om någonting, avslutar Ulf.

Lycka till med ditt båtköp!

Låna till båten hos Ecster

Med Ecsters båtlån kan du välja att ha en fast månadskostnad eller att betala lite mer i början och mindre vartefter lånet betalas av. Du kan läsa mer om Ecsters båtlån här.

Så gör du det ekonomiskt smartaste bilköpet

Skaffa elcykel och få hjälp med trampet

Fem tips för ett lyckat renoveringsprojekt