Gå direkt till innehåll

Fler törstar efter det enkla båtlivet

Snabbt, smidigt och bekymmersfritt. Rekordsommaren har gjort nya människor sugna på båtlivet och det formar trenderna på båtmarknaden.

Ecster talade med Christer Rexholt, försäljningschef på Flipper Marin i Täby norr om Stockholm inför den kommande båtsäsongen. Han sammanfattar den rådande trenden med ett ord: Enkelhet.

– Kunder efterfrågar det enkla båtlivet och det går igen i allt från hur du vill äga båten till vilket kapell du har.

Det enkla båtlivet som Christer beskriver kan handla om att du håller koll på vädret i din mobiltelefon under dagen och sedan bestämmer dig för att åka ut efter jobbet om det är fint. Då behöver du kanske inte ha en båt som är rustad för alla typer av väder och vind.

– Då är det viktigare att det går snabbt att komma i och komma iväg. När du sedan kommer hem på kvällen har du ett platt kapell som du lika snabbt kan täcka över båten med.

Den enkla båttrenden hänger delvis ihop med att det finns många förstagångsköpare, menar Christer Rexholt. Sommaren 2018 var den varmaste och längsta sedan vi började mäta temperatur och många sökte sig till vattnet.

– Det kan vara folk som har flyttat till Stockholm från andra delar av landet, upptäckt skärgården och nu vill ha båt för att upptäcka den ännu mer.

Även om båten gärna får vara lite enkel i år kan den också vara mysig. Aluminiumbåtar har varit oerhört populära under en längre tid, men en nyare trend är enligt Christer Rexholt båtar med aluminiumskrov och plastinredning.

– Då blir det ombonat inuti och samtidigt lite rått utanpå. 

Var redo för båtlivet med lånelöfte

Oavsett om du är van sjökapten eller en nybörjare som är sugen på båtlivet blir båtaffären enklare när du har koll på din budget. Med lånelöfte från Ecster vet du vad din ekonomi tillåter och vilka båtar som är inom räckhåll. Lånelöftet är inte bindande och du får oftast svar direkt.

👉 Ansök här

En annan båtmodell som efterfrågas hos Flipper Marin just nu är "daycruisern", gärna en lite mer avskalad sådan.

– En typisk sådan båt är Flipper 650 DC. Det handlar om en enklare båt som ändå har övernattningsmöjligheter. Det behöver inte vara jätteflashigt om du åker ut lördag förmiddag och kommer hem på söndag.

Det enkla går också igenom i hur vi vill äga våra båtar. Här tror Christer Rexholt mer på ett upplägg som liknar privatleasing för bilar än på båtpooler där du hyr eller äger tillsammans.

– Det är inte alltid så enkelt att äga tillsammans med flera andra eller vara med i en pool. Ni måste ändå ta upp och serva båten. Däremot tror jag något som kan locka dagens båtköpare är båtar som säljs med restvärde på 3–5 år då allt ifrån förvaring till service ingår och du bara behöver betala för bränsle och båtplats.

Tre tumregler för båtköpare

  1. Köp skandinaviskt. Det håller andrahandsvärdet bättre.
  2. Över 6 meter. Båten går mjukt i sjön och räcker från vågtopp till vågtopp.
  3. Fyrtaktsmotor. Är både tystare och mer effektivt än tvåtakt.

Källa: Christer Rexholt

Sugen på motorcykel? Tänk på det här

11 saker att ha koll på när du reser

Så funkar den nya miljöbonusen för båtmotorer