Gå direkt till innehåll

Tips: Julklapparna som gör världen lite bättre

Mobillådan, elcykeln och det återvunna plagget. De senaste vinnarna av Årets julklapp visar en tydlig trend: Klappen ska fylla ett annat syfte än att bara göra mottagaren glad. Här har vi samlat julgåvor du kan ge med gott samvete. God jul!

1. Handsken som hjälper på flera sätt

The Helping Hand är en modern grythandske med fem fingrar, tillverkad i flamsäker aramidfiber. Den här svenska uppfinningen passar lika bra för att ta ut plåtar med pepparkakor och lussebullar som vid grillen eller brasan. 

Det kanske bästa av allt är att 20% av köpesumman går till Rädda Barnens arbete i utsatta områden. 

Fram till och med den 31 december får du som Ecster-kund köpa två Helping Hand för priset av en. Handsken kommer färdiginslagen i en snygg presentförpackning.

2. En flexitarisk matkasse


Vi äter allt mer vegetariskt i Sverige. Förklaringen är inte att vegetarianerna blir fler, utan att icke-vegetarianer väljer bort kött oftare, enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Axfood.

Även matkasse-företagen har hakat på och exempelvis Linas matkasse erbjuder nu en flexitarisk kasse med fågel, fisk- och vegorätter. Beroende på hur den som får gåvan äter och transporterar maten i vanliga fall, kan en flexitarisk kasse ge ett lägre klimatavtryck.

3. Gåvobevis till välgörande ändamål


Hur du än vrider och vänder på dina nära och käras önskelistor finns det alltid de som är i större behov av en gåva i juletid. Många välgörenhetsorganisationer erbjuder färdiga gåvobevis där det också kan stå vad gåvan räcker till. 

Exempelvis räcker ett gåvobevis på 264 kronor hos Rädda Barnen till väskor fyllda med skrivböcker, pennor och annat nödvändigt till tre barn i utsatta områden.

Du väljer själv vilken organisation du vill skänka en gåva, men se till att organisationen har ett så kallat 90-konto. Det betyder att de är godkända av Svensk insamlingskontroll.

4. Plastfria tandborstar

Visste du att plasten i vanliga tandborstar inte blir ny plast när du lämnar dem i återvinningen, utan eldas upp?

Borstar i naturmaterial kan vara ett sätt att minska utsläpp av växthusgaser – samtidigt som de är snygga alternativ till plastborstar som gärna får vara framme i badrummet. 

Ett exempel är The Humble Brush som är tillverkad i bambu och det komposterbara materialet nylon-6. Perfekt bidrag till jobbets julklappsutdelning eller att dela ut som "extraklapp" till nära och kära.

5. Din tid


Kanske den mest värdefulla gåvan du kan ge bort, utan att den behöver kosta något i pengar räknat, eller påverka klimatet negativt.

Erbjud dig att vara barnvakt, att komma över och laga middag, röja i trädgården eller något annat som fyller i en bit av vardagspusslet. Ett egenhändigt ihopklippt presentkort eller ett rim som du memorerar och framför gör gåvan ännu mer personlig och uppskattad.

Det bästa av allt: Ni får en anledning att ses igen efter jul!

6 svinn-smarta tips som sparar både pengar och miljö

Vänd på dygnet och spara tusenlappar

11 saker att ha koll på när du reser