Gå direkt till innehåll

Hyr ut din bostad och fyll på semesterkassan

Att hyra ut sin bostad under sommarmånaderna är ett populärt sätt att dryga ut kassan. Tjänar du mindre än 50 000 på ett år på uthyrningen så blir det dessutom skattefritt. EFNs Petra Bergman intervjuar Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Tips från ekonomiexperten Annika Creutzer - värt att tänka på när du ska hyra ut

Missa inte fördelaktiga avdrag och deklaration

Din inkomst från uthyrningen ska deklareras och skattas. Eftersom Skatteverket gör kontroller av till exempel uthyrningssajter är det bästa att deklarera allt, även om skatten blir noll. Då behöver du troligen inte svara på frågor i onödan. Det finns också fördelaktiga avdrag att göra. Hyr du ut din villa, radhus eller fritidshus får du först dra av 40 000 kronor, därefter får du dra av 20 procent på den hyra du fått in. Se exempel på EFN.

Se upp så att du inte börjar driva hotell

Om du ligger ute för länge med en annons på till exempel Airbnb eller liknande sajter kan det uppfattas som att du driver hotellverksamhet. På Skatteverkets hemsida finns en checklista  med frågor. Svarar du ja på alla frågorna där, då ska du betala moms.

Det här gäller för bostadsrätt eller hyresrätt

Vill du hyra ut en bostadsrätt eller hyresrätt behöver du tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse eller hyresvärden för att hyra ut hela bostaden. Gäller det däremot uthyrning av ett rum behövs inget tillstånd, förutsatt att du själv bor i bostaden.

Hur hög andrahandshyra kan jag ta?

För hyresrätt ska du inte ta mer i hyra än vad du själv betalar, men du kan lägga på 15 procent för att det är möblerat. Hyr du ut en bostadsrätt kan du räkna med din kapitalkostnad och lägga på knappt fyra procent av lägenhetens värde.

Se över försäkringar

Hyr du ut ett rum i din lägenhet så har du skydd via hemförsäkringen. Men personen som hyr bör ha en egen försäkring eftersom hen inte ingår i ditt hushåll. Hyr du ut hela bostaden så bör du kolla med försäkringsbolaget så att de är medvetna om vad du gör och kan säga om du behöver ha tilläggsförsäkring eller liknande. Hyr du ut via förmedlingar så finns det ofta bra försäkringar hos dem. Se till att ha ett ordentligt skydd innan du hyr ut.

Måste man alltid skriva hyresavtal?

Ja, se till att alltid ha ett avtal på plats. Det finns färdiga mallar att hämta på nätet. Till exempel hos villaägarna.  I kontraktet ska det stå vad som ingår (el, nätverk med mera). Det ska också tydligt stå vad som gäller vid uppsägning. Det kan också vara bra att skriva en inventarieförteckning så båda parter har koll på vad som finns i hemmet.

Bör jag ta ut deposition?

För dig som hyr ut är det en säkerhet att ta ut en deposition. Skulle något hända, som att din hyresgäst försvinner utan att betala, så har du i alla fall fått in lite pengar.

Lycka till med uthyrningen!

 

Håll dina nyårslöften - fem smarta tips

Glasklara skäl att byta fönster

Nu är det skoterkvinnornas tur