Gå direkt till innehåll

Högsäsong för husbilsbedragare

Husbil och husvagn är hett i år, när många ställer in sig på en sommar i Sverige. Tyvärr innebär det också en högsäsong för bedragare, som också kan dra nytta av en att många vill göra affärer snabbt. Polisen varnar nu för en ökning av bedrägerier när det gäller fritidsfordon som båtar, husvagnar och inte minst husbilar. Så här skyddar du dig.

Vilken typ av bedrägerier handlar det om?
Den senaste tiden har framför allt en typ av bedrägerier som riktar in sig på privatpersoner som säljer husbilar blivit vanligare.

– Tidigare år handlade det om ett par om året, nu har det varit flera ärenden den senaste månaden, säger Maria Westblom, som jobbar med krav och obestånd hos Ecster.

Det kan gå till ungefär såhär: Husbilsägaren vill göra sig av med sin husbil och kontaktar en etablerad handlare. Handlaren vill kanske inte köpa husbilen, men åtar sig att förmedla husbilen till en ny ägare mot en provision. Ägaren vill nu försöka att få bättre betalt genom att i stället lägga ut en privat annons.

När annonsen publicerats kontaktas ägaren av ett företag som erbjuder sig att förmedla husbilen till mycket mer förmånliga villkor än den etablerade handlaren. I vissa fall säger sig företaget redan ha en färdig köpare av fordonet.

– Kunderna gör ingen ordentlig kontroll, utan tycker att det låter bra och lämnar ifrån sig nycklar, kontrakt, husbil och allt. Det är bara det att de aldrig får betalt och husbilen försvinner utomlands, säger Maria Westblom.

Hur kan den som utsätts för bedrägeriet drabbas?
När du självmant lämnar ifrån dig nycklarna till husbilen lämnar du tyvärr också ifrån dig mycket av dina möjligheter till upprättelse. Någon ersättning från försäkringsbolaget kan du inte räkna med och polisanmälan läggs ofta ner med en gång. Har du ett lån på husbilen kan du bli återbetalningsskyldig för hela lånebeloppet.

Vilka andra metoder ska jag vara uppmärksam på?
Bedragarna är ofta listiga och anpassar metod efter situation. Ibland handlar det helt enkelt om att både husbil och spekulant går upp i rök efter att ägaren lämnat över nycklarna för testkörning.

Polisen varnar också för att köparen visar upp en banköverföring som sedan stoppats. Säljaren tror då att överföringen är korrekt och skriver över ägarbeviset, som sedan kan skiftas i flera led.

Varför riktar bedragarna in sig på just husbil och husvagn?
Det korta svaret är att fordonen ofta har ett stort värde och är lätta att transportera iväg för att säljas utomlands.

– Att det sker just nu beror dels på att det är sämre tider och folk blir mer desperata. Det förstärks också av att folk vet att det är svårare att sälja på hösten och många därför får bråttom att sälja, säger Maria Westblom.

Hur ska jag göra om jag vill sälja min husbil säkert?
En viktig sak att komma ihåg är att om du har ett lån på husbilen kan du inte sälja den hur som helst, varken till en handlare eller en privatperson, utan godkännande från din kreditgivare.

Det första du behöver göra är därför att ta kontakt med återförsäljaren där du köpte din husbil för att se om de kan köpa tillbaka den. Om det inte är möjligt, kontakta din kreditgivare och se om de kan hjälpa dig hitta en lösning via en annan handlare.

Trygg husbilsaffär med lånelöfte

Med lånelöfte från Ecster vet du vilka fordon som är inom räckhåll, redan innan du besöker handlaren. 

Läs mer här

Sugen på motorcykel? Tänk på det här

Vilket lån passar dig?

Rätt försäkrad på vägarna