Gå direkt till innehåll

Handla mat på nätet - smart eller dyrt?

Vi svenskar börjar fatta grejen med att handla mat via webben. Idag har vart fjärde hushåll någon gång klickat hem sina matvaror istället för att åka till butiken. Men hur är det med priserna och kan man vara säker på att få fräscha grönsaker när man inte synar dem själv? Vi tog ett snack med vår partner MatHem.se för att räta ut frågetecknen.

Dan Rexhammar ansvarar för marknadsföring och partnerskap hos matleverantören MatHem.se. Under åren har han sett mathandlandet via nätet gå från en kul grej till ett nytt sätt att handla sin mat som på allvar utmanar de traditionella butikerna.

"Att få loss tid till annat är vanligaste skälet att köpa maten på nätet" 

Varför har det blivit så poppis att handla sin mat på nätet?

- Tidsbesparingen, helt klart. Att få loss tid att göra annat; vara med familjen, ta en träningsrunda, kolla på Netflix. Vi har räknat ut att man sparar ungefär fyra timmar i veckan på att skippa de vanliga mathandlingarna. Det motsvarar fyra veckors semester på ett år, säger Dan Rexhammar.

Trots den starka trenden är det bara runt 4 procent av matinköpen som görs på nätet.

Vad beror det på tror du?

- Jag tror att det handlar om vanor. Folk har sina rutiner och de är inte alltid så lätta att byta mot nya. Många av våra kunder känner att det verkligen underlättar deras vardag att handla maten på nätet, men ofta behöver man ge det några gånger innan man har ställt om sina köpvanor, säger han.

Typkunden för matköp på nätet är barnfamiljer, men nu börjar allt fler äldre se värdet i att få kassarna hem till dörren. Foto: Erik Andrém

Lättare att handla medvetet på nätet

Hos MatHem är över 25 procent av varorna som säljs ekologiska. Det är en bra bit över snittet i en vanlig butik. Dan Rexhammar tror det beror på att det är lättare att jämföra de ekologiska varorna med de oekologiska.

- På nätet ser man tydligt att det ofta inte skiljer så mycket i pris. I butiken går man kanske till sin vanliga hylla och missar de ekologiska alternativen, säger Dan.

Finns det fler fördelar som man kanske inte tänker på?

- Hos oss har man till exempel sin inköpslista sparad, vilket gör det smidigt nästa gång man handlar. Många av våra kunder går in och använder sin standardlista, kanske kollar lite inspirationstips och extrapriser och lägger till det. Sedan kan till exempel sambon fylla på med ett par extravaror via appen på väg hem från jobbet, berättar han.

Dyrare eller inte?

Hur är det med priserna då? Ja, just kostnaden var något många konsumenter lyfte fram som en nackdel i en undersökning som Svensk Digital Handel gjorde 2013. Men åsikterna går isär om hur det faktiskt ligger till. Göteborgsposten gjorde nyligen en prisjämförelse till näthandelns nackdel, medan till exempel sajten Matpriser.se har visat på motsatsen i en liknande undersökning. Även Dan Rexhammar tillbakavisar påståendet att det skulle vara dyrare att handla mat på nätet.

- Nej, det är det inte. Det är alltid svårt att jämföra, men vi ligger som en vanlig större butik i pris och då får man dessutom sin mat hem till dörren och sparar in resan fram och tillbaka, säger Dan Rexhammar.

En annan het potatis är ”kläm och känn-faktorn”. Alltså att man gärna vill granska och välja ut sina varor innan man lägger dem i korgen.

"En fördel är att inga andra kunder klämt sönder din avokado"

Kan man vara säker på att få fräscha varor när man inte kan känna på dem som i affären?

- Ja, det kan man. Vi har utbildad personal som väljer ut frukt och grönt. Att köpa på nätet har också fördelen att inga andra kunder klämt sönder din avokado eller rotat runt bland grönsakerna. Vi har också kyl- och frysbilar som håller kylvarorna i rätt temperatur, säger Dan Rexhammar.

Utbildade plockare ser till att varorna är lika fräscha som när du valt ut dem själv, enligt Dan Rexhammar.

Vilka är det som väljer att handla sin mat på nätet?

- Det är förstås många barnfamiljer, men numera har vi även yngre kunder, runt 18-19 år. De är vana att göra det mesta på nätet så för dem känns det självklart att även göra matinköpen där. Sedan har vi en del äldre som ser värdet i att få kassarna burna ända fram till dörren.

Bästa tipsen för nybörjaren

Vad är då bra att tänka på om det är första gången man provar på att handla mat på nätet. Enligt Dan Rexhammar kan det vara bra att börja med att beställa de lite tråkiga basvarorna som tvättmedel och ost för att se att allt funkar och att man blir nöjd.

- Efter hand kanske du upptäcker att det går fint att även handla delikatessvaror och liknande. Det tar oftast lite tid att byta ett invant mönster så ge gärna näthandlingen några gånger innan du bestämmer om det är något för dig, tipsar Dan.

Hur kommer vi handla mat i framtiden?

- För vår del handlar det om att anpassa oss ännu mer efter kunderna och kunna erbjuda precis det man vill ha. Redan nu anpassas till exempel vår sajt efter vad du handlar och det går att beställa hem vin som passar till maten du köper. Och om en kund har ett paket som ska returneras tar vi med oss det gratis. Jag tror vi kommer att se mer av den typen av smarta tilläggstjänster framöver. Kanske kemtvätt eller andra leveranser som vi kan ta hand om när vi ändå är ute och kör, avslutar Dan.

Bli matsmart och spara pengar

Fem saker du måste testa att grilla

Ligg steget före ID-kaparna