Gå direkt till innehåll

Ha koll på det här när du väljer hemförsäkring

Tänk dig en riktig otursdag. Under en trevlig middag hos grannen råkar du välta en vas. Handblåst. Namnkunnig designer. Och på vägen hem genar du genom häcken och repar upp din nya jacka. Går det att få ersättning för det via hemförsäkringen? Nä… eller jo. Kanske? Här är några saker att ha koll på när du jämför hemförsäkringar.

Att se över sin hemförsäkring då och då är smart eftersom försäkringsbolagen gärna ändrar både premien och innehållet i sina försäkringar från år till år. Här finns chans att spara pengar och samtidigt friska upp minnet på vad du faktiskt kan få hjälp med av försäkringsbolaget.

Men att jämföra försäkringar blir lätt som att jämföra äpplen och päron – om man inte vet vad som är viktigt att hålla ögonen på. Tomas Jonson, vd på jämförelsesajten Insplanet, har svaren på några vanliga funderingar.

Se över hemförsäkringen en gång om året, så har du chans att hålla priset nere och får koll på vad som ingår i din premie.

Behöver jag verkligen en hemförsäkring?

Svar ja. Även om det kan vara lockande att slippa kostnaden är det här en försäkring du inte vill vara utan, menar Tomas Jonson.

- Det är skrämmande hur många personer det finns som väljer att inte teckna någon hemförsäkring alls. Man tänker att man inte har så mycket saker av värde och så vidare. Men vad händer om hemmet brinner ner? Eller om något händer med personen i fråga?

I hemförsäkringen ingår dessutom ett ansvarsskydd som är bland de allra bästa - vilket många inte känner till.

- Det ersätter de saker som du förstör och som inte är dina egna, såsom en lånad dator, en väns mobil som du tappar i vattnet och så vidare, säger Tomas Jonson.

Hur kan jag få ner min premie?

Priset på hemförsäkringen handlar om en avvägning av både premie och självrisk. Premien, alltså själva prislappen på försäkringen, går att hålla nere genom att välja högre självrisknivåer – den peng du får betala själv när du får ersättning.

Kolla om du kan spara på att byta hemförsäkring

Men att välja höga självrisker kan vara dumt när det gäller just hemförsäkringen.

– När det kommer till hemförsäkringen är det ju många gånger små skador som inträffar - och då kan det vara dumt att välja höga självrisker. Allra helst om man har barn. Det man sparar i årspremie på att ha höga självrisker är med stor sannolikhet inte värt det, så länge man utnyttjar försäkringen och ser till att få ersättning för de skador som man faktiskt utsätts för, säger Tomas.


Visste du att du kan få ersättning om du råkar tappa kompisens mobil? Det kan täckas av ansvarsskyddet i din hemförsäkring.

Hur vet jag om jag betalar jag för mycket eller är fel försäkrad?

Det bästa är att utgå ifrån just din situation och dina behov – och sedan helt enkelt jämföra försäkringsbolagens priser.

- Försäkringsbranschen är full av möjligheter till anpassning - samtidigt som många personer kanske vänder sig till det alternativ som ligger närmast till hands. Då riskerar man att få fel skydd men även en onödigt hög kostnad. Därför rekommenderar vi på Insplanet att man ser över sina försäkringar en gång om året, säger Tomas Jonson.

Är det värt att betala extra för drulletillägg?

Drulleförsäkring, eller allriskförsäkring, är ett tillägg i hemförsäkringen som täcker skador du orsakar själv. En bra investering, menar Tomas Jonson.

- Många kopplar drullen till teknik men det här tillägget ersätter även en dyr vas som går i kras, om du sätter dig på dina glasögon eller om din nya dyra vinterjacka repas av en nyckel eller kvist.

Förhindra inbrott – knepen som tjuven ogillar

Bli matsmart och spara pengar

Så gör du det ekonomiskt smartaste bilköpet