Gå direkt till innehåll

Fem saker du måste testa att grilla

Sommartider är grilltider. Biffarna och burgarna har såklart sin plats på gallret, men varför inte testa något nytt också? Här är fem tips på saker du kanske inte tänkt på att grilla.

scamorza600.jpg

1. Annan ost än halloumi

Om du vill testa något nytt finns det eleganta alternativ till den populära grillosten. En scamorza eller provolone kräver centimetertjocka skivor, olivolja och försiktighet, men är ett kul alternativ, särskilt om du väljer en rökt variant.

Vill du ha ett bra efterrättstips? Lägg en hel brietårta på grillen och toppa med till exempel grillad frukt, örter, nötter och honung.

 

pizzagrill600.jpg

2. Pizza

Med en pizzasten på grillen fixar du hemlagad pizza på några minuter. Stenen leder värmen effektivt och ger ett resultat som närmar sig en pizzaugn.

Hitta ett bra degrecept och se till att degen inte är kylskåpskall när du bakar ut, sen är det bara fantasin som sätter gränser för vad du toppar din pizza med. 

 

Grilla_kal600.jpg

3. Vegetariskt

Att göra en växtbaserad middag är en kul utmaning som vässar dina skills som grillkock, oavsett om du äter kött eller inte.

Purjolök och spetskål kan du grilla hårt, skala av de brända lagren och sen antingen äta som de är eller strimla till en rökig slaw och servera till grillade rotfrukter. 


citroner600.jpg

4. Frukt

Melon, ananas och nektariner kanske du redan testat att grilla till en efterrätt eller sallad? Rabarber är också urgott att grilla och växer dessutom på nära håll. Servera med vaniljglass efter en middag i trädgården.

När citroner grillas i halvor under lång tid går det sura över till sötsyrligt som bryter av perfekt mot sältan i till exempel grillat kött. Ofta behövs då inte ens en sås.

sockerkaka600.jpg

5. Sockerkaka

Va? Jo! Sockerkakan från gårdagens fika får ett helt nytt liv med fräcka grillränder som gör tigerkakan avundsjuk, krispigt yttre och mjukt inre. Servera med glass och bär och varför inte pressa över den grillade citronen från förra tipset?

En efter läggdags-variant är att i stället toppa sockerkakan med en somrig likör som limoncello.

Smaklig måltid!

Ordning på torpet – projekt för alla landställen

Guide: Så blir vintertorra utemöbler som nya

Fem anledningar att investera i solpaneler