Gå direkt till innehåll

Glasklara skäl att byta fönster

Så länge rutorna inte spruckit finns väl ingen anledning att byta? Så tänker nog många. Men nya fönster kan vara en lönsam investering, inte minst genom sparade energikostnader.

Tusentals år av utveckling

Konsten att framställa fönsterglas har några år på nacken. De äldsta fönsterfynden kommer från romarriket och är 2 000 år gamla. Idag har fönster utvecklats till att kunna ha massor av avancerade egenskaper.

Till att börja med, ett nytt fönster skapar inget oönskat drag. Men idag kan du också köpa fönster som är ljuddämpande och du kan få dem i alla möjliga former med ramar i alla tänkbara färger. Dessutom finns smarta, uppkopplade fönster och – hör upp alla som avskyr att städa – fönsterglas som är självrengörande!

Räkna ut kostnaden själv

Hemmafönster är ett företag som underlättar för konsumenter att kostnadsberäkna och göra fönsterbyten. Det funkar så att kunden själv skriver in fönstermåtten på Hemmafönsters sajt. Utifrån det beräknas ett fast pris på hela fönsterbytet, inklusive material. Innan arbetet påbörjas gör en specialist en till, mer exakt, mätning så att fönstren kan passas in.

För Ecster berättar Kristofer Rask på Hemmafönster mer om fördelarna med nya fönster.

– Dagens fönster är mycket tätare än vad de var förr vilket ger ett bättre inomhusklimat. Gamla fönster däremot, som är dåligt isolerade, skapar kallras vilket leder till kalla och dragiga golv. Och sparad energi betyder såklart minskade energikostnader vilket i sin tur också är bra för miljön, säger Kristofer.

När ska man byta?

Den stora frågan för många är när tiden är mogen för fönsterbyte. – Det man kan göra är att titta efter synliga brister. Sprickor, flagnande färg eller missfärgade partier kan vara en signal på fukt. Sedan tänker många att det inte går att byta fönster på vinterhalvåret, att det blir för kallt. Men vi utför byten året om. Byter man ut gamla fönster så behöver man inte vara rädd för att göra en dålig investering, oavsett synliga skador eller inte. Nya fönster är hållbarare och de flesta är aluminumbeklädda vilket gör dem så gott som underhållsfria, berättar Kristofer.

Kan spara tusenlappar

Att byta fönster är en investering som med tiden kan spara kunden en hel del pengar. På Hemmafönster har man räknat ut att en villa i Umeå med tolv fönster sparar ungefär 4 000 kronor om året om man byter från gamla till nya. Även om det är en grov förenkling – oförutsedda faktorer såsom väder och elpris påverkar naturligtvis – så är det en fingervisning om vinningen på sikt. Nya fönster kan också höja värdet på bostaden och påverka priset exempelvis vid en vidareförsäljning

 

Fem tips för ett lyckat renoveringsprojekt

Eltjuvarna som knaprar mest på plånboken

Städa bort onödiga utgifter