Gå direkt till innehåll

Förhindra inbrott – knepen som tjuven ogillar

Inbrottstjuvar gillar att jobba ostört. Därför gäller det att göra det så besvärligt som möjligt för tjuven, speciellt under semestertider. Här är sju tips mot inbrott i din villa eller lägenhet.

För att inbrottssäkra ditt hem under semestern är det förstås bra att göra det så svårt som möjligt att ta sig in i huset. Men det gäller också att använda lite tjuvpsykologi och se det hela ur inkräktarens perspektiv. Verkar någon vara hemma? Hur stor är risken för upptäckt? Verkar grannarna ha koll? Här är knepen som gör jobbet svårare för inbrottstjuven när du är bortrest.

1. Be grannarna ha koll

Inget är så störande som schyssta grannar. Ur ett tjuvperspektiv alltså. Hjälp varandra att ta in posten, vattna blommorna och kanske be någon ställa bilen på din uppfart när du är borta. De här sakerna lägger små rökridåer för tjuven som annars får tydliga signaler om att du är bortrest.

Låt tjuven tro att du är hemma när du är borta - låt saker ligga framme.

2. Stöka loss innan avfärd

Visst är det skönt att komma hem till ett välordnat och städat hem efter semestern. Men här är det smartare att lägga band på städivern. Låt gärna lite disk stå framme, ha tvätt hängande ute och låt leksakerna ligga som om ungarna har slängt dem i trädgården.

3. Skaffa timer till lamporna

Lampor som tänds och släcks oregelbundet under dygnet ger intrycket av att någon är hemma. Det kanske inte lurar en luttrad inbrottstjuv, men chansen finns att det väger över när inbrottstjuven gör sin riskkalkyl.

4. Ha koll på husets svaga punkter

Inbrottssäkra fönster med fönsterlås och inbrottsskydd till ytterdörren är förstås bra att ha. Men ofta väljer inbrottstjuven andra ställen att ta sig in. Ett källarfönster eller en altandörr som ligger mer i skymundan är ofta poppis i tjuvkretsar. Se till så att inga möjliga ingångar är skymda och säkra upp tjuvens favoritentréer.

Med ett digitalt lås undviker du att nycklar kommer på vift. Foto: Birgitta Forsberg

5. Skippa nyckeln under dörrmattan

Det är lätt hänt att faktiskt råka underlätta ett inbrott än tvärtom. Kom till exempel ihåg att plocka undan stegar och verktyg. Och hitta bättre sätt än att gömma nyckeln utomhus. Kanske lämna hos en granne, eller skaffa ett digitalt lås som du kan styra via mobilen.

6. Göm undan dyrgriparna

Inbrottstjuvar är proffs på att leta och kan de flesta kluriga ställen att gömma undan värdesaker. Har du något du är riktigt rädd om, med affektionsvärde – förvara det hos någon annan under semestern, lås in i kassaskåp eller förvara i bankfack.

7. Skaffa hemlarm

Det sista en inbrottstjuv vill är att dra uppmärksamhet till sig. Därför är hemlarm knappast på tjuvens topplista. Numera finns hemlarm med vibrationsdetektorer som löser ut larmet redan vid ett inbrottsförsök. Larmet är direktkopplat till en larmcentral som snabbt kan sätta in rätt åtgärd, som att skicka väktare eller larma polis och räddningstjänst.

Lycka till med tipsen och njut av ledigheten i sommar!

Erbjudande från Verisure – upp till 1000 kr rabatt

Som kund hos Ecster får du upp till 1000 kr nykunds-rabatt på hemlarm från Verisure. Ange ”Ecster” i din kontakt med dem för att ta del av erbjudandet. På Verisures hemsida kan du göra ett test för att se vilket hemlarm som passar din bostad och räkna ut ditt pris.

Till Verisure

Ligg steget före ID-kaparna

Kreditkortet – din kompis på resan

Hyr ut din bostad och fyll på semesterkassan