Gå direkt till innehåll

Fem tips för ett lyckat renoveringsprojekt

Drömmer du om ett nytt altandäck till sommaren eller funderar du på att bygga ut? Kanske behöver sommarstugan ny färg och nya fönster? När du står i startgroparna för att dra igång ett nytt projekt finns det en hel del att tänka på. Här kommer fem tips till dig som funderar på att renovera din bostad.

1. Planera och budgetera noga

När tankarna om ett nytt byggprojekt börjar formas finns det några frågor som du behöver besvara. Vad vill du uppnå?  Hur ser det färdiga resultatet ut i dina tankar? Kanske kan du själv rita eller använda inspirationsbilder för materialval och utseende. Du behöver också kolla upp om du behöver ansöka om bygglov.

Ecster privatlån

Låna upp till 200 000 kr
till det du behöver.

Läs  mer och ansök här

Nästa steg är att  göra en uppskattning av hur mycket projektet kommer att kosta. Räkna med materialkostnader för exempelvis kakel, fönster eller trall.  När du har gjort en budget behöver du säkerställa finansiering av projektet.

2. Välj hantverkare med omsorg

Att välja hantverkare kan kännas som en omöjlig uppgift. Börja med att stämma av med kollegor, släkt och vänner om de har någon hantverkare de kan rekommendera. Undersök om företaget kan visa några referensjobb för att få ytterligare en känsla av hur hantverkarna jobbar. Kontrollera att de hantverkare du kontaktar inte har några skulder hos Skatteverket eller hos Kronofogden och säkerställ också att företaget har F-skattsedel.

3. Minska risken för obehagliga överraskningar med tydlig offert och avtal

När det är dags för att begära in en offert har du redan tänkt igenom ditt projekt och vet vad som är viktigt för dig. Använd detta i din offertförfrågan! Ofta vill hantverkaren träffas för att se över förutsättningarna, kontrollmäta och diskutera igenom projektet. Ta vara på det tillfället för att säkerställa att hantverkaren förstår vad du menar och kan lämna en så korrekt offert som möjligt. Jämför sedan ett par offerter för att få en mer exakt bild över kostnaden för projektet.

Bra att tänka på!

  • Jämför hantverkarnas timpriser - är de med eller utan moms?
  • Vill du ha fast eller löpande fakturering?
  • Ingår materialkostnad i priset?
  • Har företaget certifikat och behörighet för det arbete som ska utföras?
  • Teckna avtal innan arbetet påbörjas. Avtalet bör innehålla en specificering av vad som ska utföras, start och slutdatum, villkor för dröjsmålsersättning och hur arbetet ska faktureras. Avtalsförslag hittar du på till exempel på villaägarna.se

4. Arbetet är igång och allt flyter på…

Målet kommer närmare för varje dag  - härligt! Ett tips för att framtidssäkra projektet är att varje dag dokumentera, genom att exempelvis ta kort på reglar, el-ledningar och vattenrör. Då säkerställer du dokumentation och underlag till försäkringsbolaget om något skulle krångla längre fram. Samtidigt får du själv koll på var ledningar och rör går om du vill skruva upp en hylla.

5. Dra dubbel nytta av renoveringen

Inte nog med att du kan njuta av det färdiga resultatet, du kan också dra nytta av en renovering eller tillbyggnad för att sänka eventuella bolånekostnader. Be en mäklare att värdera ditt boende efter renoveringen. Observera att en ny värdering bara kan göras vart femte år eller om en "avsevärd värdeförändring" skett efter renoveringen.

Bor du i ett hus som är äldre än fem år kan du ansöka om ROT-avdrag, du kan få upp till 50 000 kronor i skattereduktion om du anlitar en hantverkare med F-skattsedel för renoveringen. Läs mer på skatteverket.se/rotochrutarbete.

 

Perfekt läge att köpa elmoped

Spara pengar när du e-handlar!

Betala med mobilen? J-app nu är det möjligt