Gå direkt till innehåll

Fem smarta tips för att undvika en elprischock

Elpriset har skjutit i höjden den senaste tiden och prognosen inför hösten och vintern är att det ska fortsätta öka. Är du orolig för din elräkning? Här är några tips på prylarna du ska hålla koll på om du vill undvika en skyhög elräkning. De värsta eltjuvarna är de du minst anar.

1. Element

Element är en eltjuv som man kanske inte alltid tänker på. Men att sänka värmen med bara en grad gör stor skillnad. Det kan minska dina uppvärmningskostnader med cirka fem procent. Om du har några rum som inte används så mycket kan du sänka värme mer där.  Se också till att inte blockera elementen så att värmen kan cirkulera bättre i rummen.

2. Varmvatten - ta kortare duschar

Att bada och ta långa duschar drar mycket energi eftersom det går åt väldigt mycket varmvatten. Genom att ta en kortare dusch kan du spara flera hundralappar om året. Ett annat tips är att fylla tvättmaskinen så mycket som möjligt när du tvättar så du inte behöver köra tvättmaskinen så många gånger.

3. Hemelektronik i stand by-läge

Mycket av din hemelektronik som står i stand by-läge slukar mycket mer energi än vad man kan tro. TV, datorer och mobilladdare som är inkopplade i ett eluttag drar faktiskt el så länge de sitter i uttagen, oavsett om du använder prylarna eller inte. Ett tips är att skaffa grenuttag med strömbrytare som du kan slå av när du inte använder prylarna.

4.Golvvärme

På hösten och vintern kan det vara skönt med golvvärme, men det är en stor eltjuv. Använd golvvärmen sparsamt, stäng av den när du inte är hemma. Har du en timer till golvvärmen så ställ in den så att den bara är i gång när du verkligen behöver det.

5. Fyll tvättmaskinen så mycket som möjligt

Kör full maskin när du tvättar och välj program med 40 grader istället för 60 grader. Att köra så få tvättar som möjligt sparar du mycket på. När tvätten är klar kan du hängtorka den istället för att använda torktumlaren för att spara lite extra. Centrifugera tvätten på högsta effekt så torkar kläderna snabbare.

 

Så enkelt gör du en budget

Eltjuvarna som knaprar mest på plånboken

De kan jubla när elpriset går upp