Gå direkt till innehåll

Fem heta campingtrender just nu

Intresset för campingfordon och semester på hemmaplan har aldrig varit större. Coronakrisen spelar såklart en viktig roll, men det är inte hela förklaringen till att så många söker sig till en semester på hjul. Ecsters Market Specialist Thomas Kling listar här några trender på den växande husbils- och husvagnsmarknaden.

1. Hemester

Det är inte så konstigt att det talas mycket om ”hemester” och ”swemester” i år, men hjulen var redan i rullning innan coronakrisen. Förra året diskuterades alternativ till flyget överallt, naturupplevelser hyllades och det blev trendigt, rentav status, att semestra på nära håll av miljöskäl. Allt det här gynnar campingbranschen även den här säsongen.

– De allra flesta som semestrar i Sverige är svenskar och vi som bor i Sverige älskar vår natur. Ingen annan semesterform tar dig så nära naturen utan att tumma på bekvämligheten som campingboendet gör, säger Thomas Kling.

2. Äventyr

En stor del av den växande husbils- och husvagnsmarknad är grupper som tidigare inte varit lika intresserade av att campa. En sådan grupp är friluftsmänniskor som kanske byter ut tält och fjällstation mot husvagn eller husbil som ställs i naturen när andan faller på. Och de använder gärna fordonet som bas både på vinter- och sommarhalvåret.

– Det är en trend att man ställer upp husbilen eller husvagnen tidigare på säsongen och njuter av vinterns alla möjligheter. Men vi ser också att man söker sig till olika vinterparadis och växlar områden för en helg eller vecka, säger Thomas Kling.

3. #Vanlife

Sök på #vanlife på Instagram så får du bokstavligen miljontals bilder på ofta unga, frihetssökande människor som lever i ombyggda skåpbilar. Dessa får gärna vara av äldre modell och egenhändigt fixade efter sin egen stil. Även på den mer ”vanliga” husbilsmarknaden syns en ökad efterfrågan på enklare, smidigare fordon för spontana utflykter där man prioriterar framkomlighet och ekonomi framför maximal boendekomfort.

 Så kallade plåtisar har länge varit väldigt stort i Sydeuropa och Tyskland och kommer mer och mer i Sverige. Vissa har det till och med som en andrabil, eftersom den går att parkera på samma platser som en vanlig personbil, säger Thomas Kling.

4. Go north

För den som bor i södra eller mellersta Sverige och vill ge sig ut på en lite längre resa är de norrländska landskapen ett extra attraktivt alternativ i år. I ett läge där vi lärt oss att hålla avstånd till andra är det heller inte långsökt att tro att de öppna vidderna lockar lite extra.

 Norrlandskusten är lika fin som västkusten och även i Norrlands inland finns många pärlor att besöka. Vi ser en trend att fler och fler söker sig norrut och vill hitta mindre campingar som erbjuder det lilla extra, säger Thomas Kling, som själv är en van Norrlandscampare.

5. Camping on demand

En annan oerhört stark trend i år är att pröva på camping genom att hyra husbil eller husvagn. Många som annars skulle åkt utomlands vill gärna testa på campinglivet utan att binda upp sig på ett objekt och uthyrningsföretagen kämpar med att möta efterfrågan.

 Det lockar inte minst i storstäderna, där man kanske inte har möjlighet att härbärgera husvagnar och husbilar resten av året, säger Thomas Kling.

Köpa husbil eller husvagn – tänk på det här

Högsäsong för husbilsbedragare

Så lyckas du med bilköpet 2020