Gå direkt till innehåll

Eltjuvarna som knaprar mest på plånboken

Våra hem är fullproppade med elektronik. Men har du koll på vad det kostar att köra en tvätt eller ha tv:n i viloläge? Här finns sköna slantar att spara för den som skaffar sig koll – och kan tänka sig att byta en vana eller två.

Kostnaden för att värma och lysa upp våra hem blir en stadig slant varje år. Även elen som går åt till hemelektronik och vitvaror gör sitt för att fylla på notan.

1. Få koll på vad som drar el

Så vad kostar egentligen hemmets energitjuvar i kronor och ören? Ja, det beror förstås på vilka produkter man har och hur de används. Energi- och klimatrådgivningens räkneexempel ger en fingervisning.

Några exempel (kostnad per år)

Golvvärme 3 000 kr

(10 m2)

Frys 1 500 kr

(Äldre modell)

Tvättmaskin 1 330kr

(2 tim/dygn)

Handdukstork 1 050 kr

(Till exempel i badrum)

Stand by  630 kr
(Tv, parabol, dator med skärm, stereo)

Kaffebryggare 450 kr


Källa: Energi- och klimatrådgivningen

 

2. Hitta de snålaste prylarna

Det kan vara stor skillnad på hur mycket el nya och gamla produkter drar. Men även mellan nya apparater skiljer sig elförbrukningen . När det är dags att byta en vitvara eller skaffa en ny elpryl kan det vara värt att ta en titt  på Naturskyddsföreningens sajt Toptensverige.se. Här listas de effektivaste produkterna på marknaden just nu.

Apparater i stand by-läge står och drar el utan att du märker det. Spara pengar genom att stänga av helt.

3. Tips för att dra ner på elkostnaden

Det går också att banta elräkningen genom några enkla vardagstricks.

  • Coola ner
    Visst kan kännas lyxigt att gå med shorts hemma, men visste du att energianvändningen går ner hela fem procent om du sänker temperaturen inne med en enda grad? Testa att sänka temperaturen lite och hitta din egen lagomvärme.
  • Byt 60 mot 40
    Om du tvättar i 40 grader istället för 60 kan du nästan halvera energianvändningen från tvättmaskinen. Testa – det mesta blir rent ändå.
  • Ta tempen på kylen
    Både maten och din elräkning mår bra av en jämn temperatur i kyl och frys. Energimyndigheten rekommenderar +5 grader i kylen och -18 i kylen. Ett annat tips är att låta maten svalna innan du ställer in den i kylen och att frosta av med jämna mellanrum.
  • Låt diskmaskinen göra jobbet
    I motsats till vad många tror är det energismartare att diska i maskin än för hand. Men se till att fylla maskinen ordentligt och att använd sparprogram om det finns.
  • Tumla lagom
    Visste du att det kan gå åt tre gånger mer energi att torktumla kläderna än att tvätta dem? Men skillnaden är stor mellan tumlarna. Ta en kik på energieffektivitetsklassen. A +++ är bäst, D är sämst. Det är såklart också energismart att torka tvätten ute när du kan.
  • Rata stand by
    Många elprylar står och drar el i smyg när du satt dem i stand by-läge. Mobilladdare, tv och digitalbox är några av energitjuvarna. Ett knep är att skaffa grenkontakter. Då stänger du enkelt av flera apparater med ett knapptryck.

Källa: Energimyndigheten

4. Få råd av ett proffs

Generella tips i all ära, men för dig som vill få riktig koll finns en annan suverän resurs. I varje kommun finns nämligen en energi- och klimatrådgivare som står till din tjänst helt gratis. Rådgivaren har koll på de lokala förhållandena där du bor och kan ge tips om allt från olika uppvärmningssystem, till vad du ska tänka på när du renoverar och om det finns bidrag inom energiområdet som du kan söka.

Hitta Energirådgivaren i din kommun

Här är era bästa spartips

Fem anledningar att investera i solpaneler