Gå direkt till innehåll

Vänd på dygnet och spara tusenlappar

Visste du att de billigaste eltimmarna på dygnet oftast är de mest miljövänliga? Genom att lägga om dina vanor lite kan du utnyttja överskottstimmarna och spara pengar samtidigt som du stöttar förnybar energi. – Jag behöver inte göra något mer än att sätta i laddaren, säger Magnus Gustafsson, som testat el med timavtal.

Det här med elpriser kan låta komplicerat, men egentligen handlar det om vanlig tillgång och efterfrågan. På natten när vi sover är elpriserna som billigast. De dyraste timmarna hittar du på morgonen då vi går upp, tänder lampor och kanske kokar gröt och på kvällen, när vi kommer hem från jobbet, lagar middag, tittar på tv, diskar och tvättar.

 Jag behöver inte göra något mer än att sätta i laddaren. Resten sköter elpluggen åt mig.

Tiden på dygnet styr också hur grön elen som kommer ur väggkontakten är vid en viss tidpunkt. När vi använder som mest el i våra hus och lägenheter räcker nämligen inte sol, vind och vatten till och toppas upp med el från icke-förnybara källor som kol och kärnkraft. Det gäller även om du har ett så kallat grönt elavtal med din leverantör.

Jämför själv

elpriskollen från Energimarknadsinspektionen kan du själv jämföra priser på elavtal

Riktig rörlighet

Enbart miljöfördelarna kan såklart räcka för att du ska vilja tvätta eller ladda din elbil på natten, men om du också ska kunna spara pengar behöver du ha ett elavtal med timpris. Även med så kallade rörliga elavtal som de flesta leverantörer erbjuder slås kostnaden ut på ett månadsmedelpris som inte skiljer sig över dygnets timmar och då kostar det lika mycket för dig oavsett när på dygnet elen förbrukas.

– När jag tittade på vad vi använder vår el till så kom jag fram till att ungefär en fjärdedel gick till att ladda olika saker, säger Magnus Gustafsson, som bor med sin familj i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Han har testat timmätning via Bright och en smart elplugg som följer elpriset . Med hjälp av den laddas elcykeln och familjens mobiltelefoner under de timmar på dygnet när elen är som billigast

– Laddaren har en grön lampa som lyser när elpriset är lågt och varje gång jag ser den gröna lampan lysa så tänker jag att jag ska passa på att ladda något som behöver laddas.

Till vintern planerar familjen att även koppla upp fritidshuset så att det styr uppvärmningen efter elpris och utetemperatur.

 

 

Dyrare el framöver

Timpris på el för privatpersoner har varit möjligt sedan 2012 och det ser ut att bli mer lönsamt för den som vill jaga prisvärda eltimmar framöver.

Enligt bland annat en rapport från SWECO talar mycket för dyrare elpriser framöver. Att kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 stängs ner samtidigt som tyska kolkraftverk avvecklas är faktorer som pekar mot det.

Mindre teknikstrul i hemmet

Skaffa elcykel och få hjälp med trampet

Perfekt läge att köpa elmoped