Gå direkt till innehåll

Nu blir elen dyrare – så lindrar du smällen

Den heta sommaren har tömt vattenmagasinen och det har gjort elen dyrare i vinter. Om du vill undvika en saftig elräkning är det läge att se över hur du kan använda din el smartare.

Ingen vet när vi senast hade en så varm sommar som 2018. Vad vi vet är att det är ett rekord sedan temperaturmätningarna påbörjades 1756, då Celsiusskalan var en ny uppfinning.

Värmen och torkan gjorde att elpriserna sköt i höjden i somras och redan då varnade analytiker för att vädret även skulle ge dyrare el under vinterhalvåret. 

Jämför själv

elpriskollen från Energimarknadsinspektionen kan du själv jämföra priser på elavtal

Enligt branschorganisationen Energiföretagen är de nordiska vattenmagasinen långt under det normala för årstiden, även om en del skyfall i slutet av september lindrat den värsta krisen. Eftersom en stor del av vår elförsörjning kommer från vattenkraft innebär det att du kan räkna med dyrare elpriser framöver. 

–  Vi skulle behöva ha en väldigt blöt höst för att kunna komma ner på samma nivåer som i fjol, säger energianalytikern Kaj Forsberg på Energimarknadsinspektionen till Aftonbladet.

Han tror att underskottet kommer att fortsätta att påverka elpriserna i ungefär ett halvår framåt i tiden.

För att lindra effekten av de dyrare elpriserna kan du försöka spara på el där du kan, till exempel genom att byta till LED-lampor med låg förbrukning och slå av apparater som står i standby-läge.


Ett annat sätt att se till att banta elräkningen är att så långt det går utnyttja de billigaste timmarna på dygnet. Elen är dyrast på morgonen och kvällen då vi är hemma, lagar mat, tittar på tv och tänder lampor. 

Genom att till exempel köra diskmaskinen och ladda datorer, plattor och mobiler på natten kan du utnyttja timmar som kan kosta hälften av priserna när det är högtryck. Dessutom är de timmarna ofta de mest miljövänliga eftersom en större del av energimängden kommer från förnybara källor.

En förutsättning för att kunna utnyttja de billigare timmarna är att du har ett elavtal med timpris som verkligen anpassar kostnaden i realtid. Detta ska inte förväxlas med så kallat rörligt elpris, där kostnaden slås ut över dygnets alla timmar.

Hyr ut din bostad och fyll på semesterkassan

Rätt försäkrad på vägarna

Apparna som hjälper din ekonomi